[ad_1]
Fotografie: Alexander Schippers
24 maart 2021
LEIDEN – Rondzwervend corona-afval, zoals mondmaskers en handschoenen, doodt dieren over de hele wereld. De dieren krijgen het afval bijvoorbeeld in hun maag, of raken er in verstrikt. Leidse biologen Auke-Florian Hiemstra van Naturalis Biodiversity Center en Liselotte Rambonnet van de Universiteit Leiden waarschuwen voor de gevaarlijke gevolgen van dit rondzwervende afval. Zij verzamelden wereldwijd observaties van interacties tussen corona-afval en dieren. Het paper dat zij hierover schreven is gepubliceerd in het vakblad Animal Biology.
Door Tijs Blom.
De wetenschappers werden voor hun onderzoek geïnspireerd door de vondst van een in een latex handschoen gevangen geraakte baars. Deze baars, die door zwerfvuil-onderzoekers in de Leidse grachten werd gevonden, is voor zover bekend het eerste Nederlandse slachtoffer van corona-afval. Tijdens het verzamelen ondervonden de wetenschappers dat het zwerfafval een wereldwijd probleem is, waar allerlei soorten dieren onder lijden. ‘Gewervelden en ongewervelden, en of ze nou op het land leven, in zoet of in zout water, er zijn dieren die verstrikt raken, of gevangen komen te zitten in het corona-afval’, vertelt Hiemstra. Verdere voorbeelden van interacties tussen corona-afval en dieren die in het onderzoek zijn opgenomen zijn een overleden pinguïn met een mondkapje in de maag, en krabben die verstrikt waren geraakt in een mondkapje. De wetenschappers verzamelden deze voorbeelden op allerlei verschillende plekken, van internationale kranten tot sociale media zoals Twitter en Instagram.
De baars in de latex handschoen. Foto: Auke-Florian Hiemstra.
De wetenschappers concluderen met hun onderzoek dat het rondzwervende corona-afval een toenemend gevaar is voor dieren. Daarnaast stellen zij dat het aantal interacties tussen dieren en corona-afval veel groter is dan het aantal voorbeelden dat zij in het onderzoek geven. De onderzoekers roepen in hun onderzoek op om minder gebruik te maken van attributen die bedoeld zijn voor eenmalig gebruik. Ook erkennen zij het belang van opruimacties, en hopen zij dat er tijdens deze opruimacties meer informatie met betrekking tot corona-afval wordt verzameld. Verder raden zij aan om bijvoorbeeld de bandjes van mondkapjes te verwijderen en handschoenen te versnipperen voordat je deze weggooit. Dit verkleint namelijk de kans dat er een dier hier in verstrikt raakt.
Naar aanleiding van het onderzoek hebben de wetenschappers de website https://www.covidlitter.com/ gepubliceerd. Hier verzamelen zij de voorbeelden van interacties tussen corona-afval en dieren die voor het onderzoek worden gebruikt. Ook kan iedereen die foto’s of voorbeelden van deze situaties heeft deze aan de website toevoegen. Dit kunnen eigen observaties zijn, of voorbeelden uit de lokale of landelijke media. Daarnaast hebben de wetenschappers een kleine tentoonstelling opgezet in het brughuisje op de Marebrug in Leiden. Hier wordt onder andere de handschoen met de vis erin tentoongesteld.
Het gehele onderzoek van Auke-Florian en Liselotte Rambonnet is hier te lezen.
Altijd op de hoogte
Volg het nieuws uit de Leidse regio via onze app, gratis te downloaden via Google Play en de App Store.
Volg ons ook via Instagram, Facebook en Twitter.
Luister ook naar Unity.NU.
[ad_2]
Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/leidse-wetenschappers-verzamelen-dierlijke-slachtoffers-van-corona-afval