[ad_1]
4 maart 2021
LEIDEN – Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kunnen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) snel berekenen of een coronapatiënt ernstige longschade heeft opgelopen. Daarmee behalen de artsen flinke tijdwinst.
Normaal gesproken krijgen coronapatiënten in het ziekenhuis een CT-scan om te bepalen wat de aard en de ernst van de een infectie aan de longen is. Met nieuwe AI-software kunnen die scans nu automatisch geanalyseerd worden. De software berekent op basis van het percentage aangetast longweefsel hoe ernstig de infectie is.
Met de data die het LUMC uit die analyses krijgt, kunnen zorgprofessionals sneller een nauwkeurige diagnose doen van de ernst van de infectie. Ook wordt het zo makkelijker om het ziekteverloop van de patiënten te voorspellen.
Radioloog kijkt mee
Iedere berekening die de software maakt wordt opgeslagen in een rapport. Radiologen van het LUMC bekijken en beoordelen die rapporten. ‘De ‘human intelligence’ van de radioloog is goed in staat om patronen te herkennen’, zegt Hildo Lamb, hoogleraar Radiologie in het LUMC.
‘Maar zeer nauwkeurige kwantificatie en berekeningen van afwijkende gebieden zijn lastiger voor het menselijk brein. De ondersteuning van AI maakt dit met hoge nauwkeurigheid mogelijk en bespaart tijd.’
Software
De software is ontwikkeld door Thirona, een bedrijf dat AI-software produceert voor onder meer CT-scans en X-rays. In het LUMC wordt de software toegepast via de Philips IntelliSpace AI Workflow Suite. Daarmee kunnen ziekenhuizen verschillende soorten AI-programma’s gebruiken voor de zorg.
Met het gebruik van IntelliSpace heeft het LUMC een primeur. Het ziekenhuis is namelijk de eerste ter wereld om het programma te gebruiken.
Altijd op de hoogte
Volg het nieuws uit de Leidse regio via onze app, gratis te downloaden via Google Play en de App Store.
Het nieuws elke dag om 19.00 uur in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Luister ook naar Unity.NU.
[ad_2]
Source link