Meerdere gloednieuwe stadsbankjes zijn door vandalen alweer beklad met teksten als ‘Taser’ en ‘Monkeys on Mushrooms’. De bankjes zijn onlangs bij de herinrichting van het heropende Van de Werfpark geplaatst. Het gaat hierbij met name om de stadsbankjes die rond het standbeeld van oud burgemeester Van der Werf Staan. Dit is ’s avonds een geliefde hangplek voor groepen jeugd. Naast de bankjes zijn ook de nieuwe afvalbakken op dezelfde plaats beklad.
Wat gaat de gemeente doen
Gemeente Leiden laat in een bericht weten dat zij binnen 48 uur op een graffitimelding zullen reageren. Op dat moment gaat een medewerker van de gemeente beoordelen wat de schade is én hoe deze hersteld kan worden. Of een schoonmaakbedrijf uit Eindhoven of gewoon Leidse ondernemers hierbij worden ingeschakeld, is nog onduidelijk.
Het achterhalen van de daders
Of er daarnaast ook werk gemaakt zal worden naar de opsporing van de dader of daders, is nog geen duidelijk statement over vrijgelaten. Aan de hand van de zogeheten ‘tag’ kan een dader immers achterhaald worden. Zo’n tag is namelijk een soort handtekening, welke soms te herleiden is tot een enkel persoon. In dat geval is de schade te verhalen op die persoon. De gemeente heeft overigens wel besloten om aangifte te doen of een melding bij de politie te maken op het moment dat de schade buitenproportioneel is. Het achterhalen van de persoon middels een dergelijke tag kan dan de oplossing zijn.
Puinhoop op de ligweide van zwembad De Zijl
In ander nieuws gaat de gemeente Leiden in gesprek met de aannemer die de ligweide van zwembad De Zijl heeft bevuild met puin. Het doel hiervan is om tot een oplossing te komen voor de puinhoop. Een groot deel van de ligweide is op dit moment namelijk afgezeten en is onbruikbaar verklaard. Tijdens de wintersluiting werd het gras gebruikt als bouwopslag voor de aannemer, die aan de slag was in de aanpalende buurt.
Het probleem voor de ondernemer
Aangezien ook het recreatie bad binnen wordt gerenoveerd, kunnen er slechts maximaal 350 personen tegelijk zwemmen. Voor de horecaondernemer in De Zijl is dit dus de zoveelste strop. Hij stelt daarom niet alleen de aannemer, maar ook de gemeente aansprakelijk voor de opgelopen schade.
Volgens de gemeente heeft de aannemer zich echter niet aan de afspraken gehouden. Medewerkers van het zwembad kwamen er, vlak voor de opening van het zwemseizoen, namelijk achter dat de aannemer meer ruimte had gebruikt als tijdelijke opslag dan was afgesproken. Daarnaast is het bouwmateriaal ook nog later verwijderd dan was afgesproken. Als klap op de vuurpijl ontdekte de gemeente ook nog dat er een hele hoop puin is achtergebleven, nadat het terrein eindelijk leeg was. Of er nu een schoonmaakbedrijf uit Eindhoven of enkel Leidse ondernemers worden ingezet voor de laatste opruim is nog onduidelijk.