[ad_1]
10 mei 2023 | Redacteur: Omroep West
“Genoeg is genoeg”, dachten de mannen van de kersverse ‘Stichting We zien mekaar’ na de zelfmoord van twee van hun vrienden op jonge leeftijd. Met de stichting willen de jongeren duidelijk maken dat het niet erg is als het tussen de oren even niet goed zit en dat het juist goed is om daarover te praten met vrienden.
Volgens de Leidse vriendengroep is aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren nodig, omdat cijfers aantonen dat mannen van onder de 30 jaar oververtegenwoordigd zijn in de zelfdodingscijfers. “Er zijn best veel initiatieven op dit gebied, maar we moesten gewoon wat doen na het onbegrip en verdriet dat we voelden na de dood van Ian en Martin”, legt Luuk Renne (28) uit.
Luuk Renne vertelt over het initiatief ‘We zien mekaar’.
Renne: “Ook in onze groep bleek het lastig te zijn om ruimte te voelen of te nemen om aan te geven dat het even niet zo goed gaat. We vervielen toch snel weer in het bespreken van het weekend of een voetbalwedstrijd.” Dat dit een onderwerp is dat veel mensen bezighoudt, blijkt uit het feit dat de stichting vijf dagen na de start van een inzamelingsactie al 30.000 euro heeft opgehaald.
Bespreekbaar
“We moeten nu als stichting gaan kijken wat voor hulpaanbod er allemaal is binnengekomen. We zijn al met veel professionals en organisaties in contact gekomen. Wat we nu vooral willen, is de mentale gezondheid van jongeren bespreekbaar maken.” Hoe de nieuwe stichting dat precies gaat doen is nog niet helemaal duidelijk, maar op de website staan al een paar denkrichtingen.
Zo wil de stichting bijvoorbeeld gaan kijken of er op studentenverenigingen en sportclubs een laagdrempelige vorm van mentale hulp mogelijk is. Ook zouden trainers en coaches kunnen leren hoe ze negatieve gevoelens of suïcidale gedachten bespreekbaar kunnen maken.
Fietstocht
Naast de oprichting van de stichting is de vriendengroep dus ook bezig om met een actie geld bij elkaar te sprokkelen om hun ideeën te gaan verwezenlijken. Op zaterdag 13 mei organiseren ze een fietstocht van café De Keyser in Leiden naar Het Kopje in Bloemendaal onder de naam ‘Naar ’t Kopje, voor het koppie’.
“Ter nagedachtenis aan Ian en Martin leek het ons mooi om die fietstocht te houden rond hun verjaardagen”, zegt Renne. “Het is zowel een fietstocht als een herdenking. Het is een cliché maar voor ons zal het een tocht worden met een lach en een traan.” Meedoen met de fietstocht gaat niet meer, het maximum aantal deelnemers is al bereikt.
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of via 0800-0113.