Helaas is een veilig werkklimaat nog niet overal even vanzelfsprekend. Zo vallen er elk jaar nog gemiddeld 220.000 ongevallen op de werkvloer, waarvan 2.300 ernstige gevallen. Het is daarom zaak dat dit beter aangepakt dient te worden. Eerst dient er echter vastgesteld te worden wat de oorzaken zijn van mogelijke ongevallen, want wat is nu eigenlijk een arbeidsongeval?
Wat omvat een arbeidsongeval?
In de brede zin van het woord draait het bij een arbeidsongeval om op gezondheid aangedane schade op de werkvloer. Waar arbeidsongevallen voornamelijk gebeuren zijn in bedrijven, instellingen, bouwlocaties of tijdens werken aan de weg. Dit betekent dat arbeidsongevallen niet per definitie op locatie van de zaak plaats hoeven te vinden, maar ook daarbuiten. Er valt echter niet te spreken van een arbeidsongeval wanneer letsel is ontstaan tijdens het naar of van het werk rijden.
Verplichte voorzorgsmaatregel
Om de kans op ongevallen te voorkomen en daarmee het werkklimaat automatisch veiliger te maken heeft de Nederlandse overheid wettelijke regels opgesteld betreft. Wanneer deze regels worden overtreden is er sprake van een boeterapport. Hierin staat duidelijk omschreven welke maatregelen een werkgever moet treffen om een herhaling van ongevallen in de toekomst te voorkomen. Het is logisch dat werkgevers dit willen vermijden en daarom zelf al zoveel mogelijk maatregelen treffen voor een veilige werkomgeving.
Leidse werkgevers hanteren digital work instructions
Natuurlijk let elke werkgever op de veiligheid van personeel door hen aan te spreken wanneer onveilig gedrag vertoont wordt. Daarnaast zorgen zij ervoor dat het telefoonnummer van ambulance, brandweer en de inspectie SZW áltijd binnen handbereik is én in het zicht hangt. Ondanks dat dit al redelijke voorzorgsmaatregelen zijn willen Leidse werkgevers geen risico’s nemen en verzorgen digital work instructions voor het personeel. In digital work instructions staat namelijk de meest veilige manier uitgelegd voor het uitvoeren van specifieke werkzaamheden. Ook geeft het operators een duidelijk beeld van de mogelijke risico’s en veiligheidsnormen die hieraan te pas komen.
Ook buiten werk een veilig gevoel
Naast dat Leiden het als belangrijke zaak ziet dat inwoners binnen werkuren een veilig werkklimaat hebben, vindt Leiden het minstens net zo belangrijk dat buiten kantooruren ook gehandhaafd wordt op de veiligheid. Zo zijn er het afgelopen jaar vijf extra boa’s gaan handhaven op Leidse wateren! Voor en veilig gevoel ben je in Leiden op de juiste plek.