[ad_1]
30 mei 2023 | Redacteur: Louis Smit
In totaal hebben zo’n 1.200 Leidse basisschoolleerlingen deze en vorige week het jaarlijkse verkeersexamen afgelegd. Dit fietsexamen was verdeeld over vijf dagen. Dinsdag waren de laatste 168 aan de beurt. Zij legden een parcours af in de Hoge en de Lage Mors. Met een ‘laat eerst jullie fietsbel horen’ deed Cees van den Bovenkamp op het Granaatplein de aftrap.
Van den Bovenkamp is van het Verkeersexamenbureau dat het praktische fietsexamen voor de Leidse scholen organiseert. De eerste deelnemers die voor het rode verkeerslicht aan de start van de route verschenen, noemden het examen ‘best spannend’. “We hebben op school verkeersles gehad en we hebben ook geoefend op het schoolplein”, vertellen zij. Het blijkt dat ouders met hun kinderen ook wel oefentochtjes hebben gemaakt ter voorbereiding.
Zodra het rode licht op groen sprong, mocht een kandidaat de weg op om soms onverwachte en ingewikkelde situaties het hoofd te bieden. Het Verkeersexamenbureau stelt dat elke route minimaal acht situaties moet bevatten waarvan het belangrijk is dat de kandidaten ermee om kunnen gaan. Vorige week was er een examen in Leiden-Noord. Onderdeel was toen het oversteken van de drukke Willem de Zwijgerlaan waar dagelijks vele duizenden auto’s passeren.
Langs het parcours stonden vrijwilligers in gekleurde hesjes, veelal ouders. Er was ook een enkele grootouder bij. “Bij het hele verkeersexamen hebben dit jaar in Leiden zo’n vijftig vrijwilligers meegewerkt’, zegt Van den Bovenkamp. Hij vertelt dat de meeste leerlingen slagen en dat er sowieso altijd ook nog een kans is om het examen over te doen.
Tekst gaat door onder de foto’s
Diploma
Alle kinderen uit groep 7 en groep 8 mogen aan het praktische verkeersexamen deelnemen. Dat wil zeggen: als ze geslaagd zijn voor het theoretische verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland. “Hiermee kunnen ze laten zien dat ze de verkeersregels kennen en ze goed toepassen. Als ze ook het praktische verkeersexamen met goed resultaat hebben afgelegd, krijgen ze het verkeersdiploma van Veilig Verkeer Nederland”, aldus het Verkeersexamenbureau.
Dode hoek
Wethouder Abdelhaq Jermoumi (PvdA) van Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs noemt het verkeersonderwijs en het afleggen van een fietsexamen van groot belang. “We doen als stad ons best om het verkeer zo veilig mogelijk te maken voor alle weggebruikers, want Leiden is compact en het is druk op de weg. Het is dus belangrijk dat kinderen veilig leren deelnemen aan het verkeer.”
Jermoumi ïs zelf ook vrijwilliger geweest bij het verkeersexamen van zijn kinderen: “En dan zie je ook dat veilig deelnemen aan het verkeer begint met het kennen van de verkeersregels. Maar ook dat het er om gaat rekening te houden met zaken als een dode hoek of onverwachte verkeerssituaties. Zeker omdat we vervoer per fiets in Leiden stimuleren. Fijn dat zoveel basisscholen daarom verkeersonderwijs geven!”
[ad_2]
Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/verkeersexamen-basisscholen-in-druk-leiden-%E2%80%98best-spannend%E2%80%99