[ad_1]
Fotografie: COA
5 maart 2021
OEGSTGEEST – Donderdagavond heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) samen met Divorce Housing de gemeenteraad en belangstellenden geïnformeerd over de mogelijke statushouders en spoedzoekers in het Hoefijzergebouw. Uit de presentatie blijkt dat het gaat om maximaal 175 statushouders in combinatie met 80 spoedzoekers.
Door: Julia den Heijer.
Edwin Blijie, bestuurlijk vastgoedregisseur bij COA, vertelt in de presentatie dat er al circa 5.000 mensen in azc’s gehuisvest hadden moeten zijn in heel Nederland. In het huidige regeerakkoord staat dat alle gemeenten in Nederland deze statushouders moeten opnemen en huisvesten. In samenwerking met Divorce Housing wil het COA maximaal 175 statushouders in combinatie met 80 spoedzoekers uit Oegstgeest huisvesten in het Hofijzergebouw, met een duur van vier jaar plus een jaar verlenging; daarna stopt de opvang op deze locatie. In de tussentijd willen de partijen naast het doorlopen van de RO-procedures ook planontwikkeling voor herontwikkeling van Overgeest naar nieuwe woningbouw.
Uiteindelijk zijn 40 statushouders toegewezen aan Oegstgeest: ‘Dat betekent dat zij jullie medebewoners worden. De andere 135 statushouders stromen door naar andere gemeenten. Ze blijven dus niet allemaal in Oegstgeest’, benadrukt Blijie. Ook gaat hij in op de kosten en wil hij iedereen op het hart drukken dat het voor de gemeente Oegstgeest geen financiële gevolgen heeft: ‘Een opvanglocatie kost de gemeente geen geld, het COA neemt deze kosten volledig voor haar rekening. De totale bestedingsruimte van de bewoners van deze opvanglocatie in Oegstgeest bedraagt circa 500.000 euro per jaar. De gemeente Oegstgeest ontvangt per statushouder een bijdrage voor onder andere ambtelijke ondersteuning. Totaal bedraagt dit 40.000 euro per jaar.’
‘Beveiliging is goed geregeld’
Het grootste deel van de statushouders komt uit Syrië en bevat 35 procent gezinnen en 65 procent alleenstaande mannen en vrouwen. Afgelopen weken klonken er verschillende ongeruste geluiden uit het dorp toen het nieuws bekend werd. Ook VVD-fractievoorzitter Sven Spaargaren haalde deze zorgen aan in de VrijMibo afgelopen vrijdag. Daarnaast reageren ook de oppositiepartijen kritisch. Een bewoner van het naastgelegen Wilhelminapark vindt dat de presentatie van het COA een eenzijdig beeld schetst van de statushouders en vraagt duidelijkheid over de aantal incidenten en de veiligheid.
‘De beveiliging en de bewaking wordt geregeld door het COA. Zij zijn een zeer ervaren beheerorganisatie met 24/7 uur en 365 dagen per jaar aanwezig en bereikbaar’, antwoord Blijie. Hij voegt daaraan toe dat er ook gehandhaafd wordt als statushouders zich niet aan de regels houden: ‘Wij hebben huisregels opgesteld en als deze niet worden nageleefd worden er disciplinaire maatregelen opgelegd of wordt de statushouder naar een andere locatie geplaatst.’ Omdat Divorce Housing ook in de buurt zit, worden de huisregels afgestemd met Divorce Housing. Op de vraag of het COA bewust is van het imago rondom statushouders en de problemen die zich mogelijk met zich meebrengen reageert collega Pascal Meertens met een voorbeeld: ‘Er zijn zo’n 27.000 asielzoekers in Nederland en daarvan zorgen er 300 mensen voor overlast. Een klein percentage die het verpest voor de anderen en dat zie je in de media. De mensen die in Oegstgeest komen zitten op een hele andere manier in de wedstrijd omdat zij al bezig zijn met de inburgering. Maar elke uitzondering is er een en daar zijn we ons bewust van.’
‘Anno 2021 loopt 1 op de 3,6 relaties en/of huwelijken op de knippen’
Directeur van Divorce Housing, Maickel van den Burg, presenteert later in de vergadering zijn plannen; alleen dan aan de Rhijngeesterstraatweg: ‘Wij denken aan onderdak voor circa 80 spoedzoekers voor een periode van vier jaar met een mogelijke verlening van een jaar. De selectie van deze spoedzoekers zijn op basis van de afkomst gemeente Oegstgeest.’ Volgens van den Burg bestaan de spoedzoekers uit verschillende groepen: ‘Jonge starters, studenten en mensen die te maken hebben met een scheiding en/of relatiebreuk. In Nederland anno 2021 loopt 1 op de 3,6 relaties en huwelijken op de klippen.’ Mocht er een krimp plaatsvinden, kunnen er in de aankomende vier jaar al spoedzoekers in het Hoefijzergebouw: ‘Daarover houden wij contact met de gemeente’, vult Blijie aan.
Aangezien het onderwerp niet in de geplande tijd besproken kon worden, wordt het in de oordeelsvormende raadsvergadering van volgende week donderdagavond 11 maart hervat.
Altijd op de hoogte
Volg het nieuws uit de Leidse regio via onze app, gratis te downloaden via Google Play en de App Store.
Het nieuws elke dag om 19.00 uur in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Luister ook naar Unity.NU.
[ad_2]
Source link