Home » 10 Waardevolle tips om je huis te beschermen tegen vandalisme

10 Waardevolle tips om je huis te beschermen tegen vandalisme

Door Harry Verheijen

[ad_1]

Leiden

10 Waardevolle tips om je huis te beschermen tegen vandalisme

9 maart 2021

Ingezonden mededeling.

Je kunt je er zo kwaad over maken. Het is zo nutteloos. Tijdens je afwezigheid heeft iemand een van je ramen ingegooid, je afvalcontainer in de hens gezet en in erg kleurrijke letters zijn of haar tag op je gevel gegraffitied. Waarom?! Wie?! Je voelt je zo machteloos.

Navraag bij de politie leert dat vandalisme vaak gepleegd wordt door jongeren tussen de 10 en 20 jaar uit alle lagen van de bevolking. En in veel gevallen speelt groepsdruk een belangrijke rol. Wat opvalt is dat per leeftijdsgroep de “motivatie” anders is. Bij jongeren tussen 10 en 12 gaat het vaak om uit de hand gelopen spelletjes, dit heet ‘spelvandalisme’. In de leeftijdsgroep 12 tot 16 jaar spreken ze over prestigevandalisme. Hier draait het om stoerdoenerij, bewijsdrang of pure verveling. Vandalen boven de 16 vernielen juist weer vaak uit frustratie.

Fijn om te weten, maar wat doe je ertegen?

Precies, het is goed om te weten waar het vandaan komt, maar hoe helpt dit om vandalisme te voorkomen? Helaas is het nooit helemaal te voorkomen, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans kleiner te maken dat je huis, tuin of schuur worden gevandaliseerd. De volgende tips zouden vandalen die het op jouw bezit gemunt hebben wel eens op andere gedachten kunnen brengen.

Tip 1 – Doe je huis, poort en schuur goed op slot

Beetje voor de hand liggend, maar als alles afgesloten is met degelijke sloten, wordt het moeilijker om binnen te komen en daardoor veel minder aantrekkelijk voor vandalen om iets te flikken.

Tip 2 – Laat geen losse zaken slingeren in je (voor)tuin

Zet containers, fietsen en tuinmeubels binnen of uit het zicht. Laat ook geen speelgoed, gereedschap, lege flessen(!) of andere spullen open en bloot in je (voor)tuin of achterplaats liggen. Zelfs bloembakken en andere tuinaccessoires worden soms vernield om niks.

Tip 3 – Maak en hou de directe omgeving overzichtelijk

Nog een (voor)tuin tip. Zorg dat deze goed bijgehouden wordt. Zo kunnen vandalen of inbrekers zich niet verschuilen in een jungle van hoge en dichte struiken en bomen om ongestoord hun kwaadaardige ding te doen.

Tip 4 – Installeer lampen met bewegingssensoren

Vandalen en inbrekers hebben het niet zo op een goedverlichte omgeving, ze opereren liever in het donker. Zo gauw een sensor beweging registreert, springen de lampen aan en zorgt het voor een schrikeffect bij potentiële vernielers…en loslopende poezen.

Tip 5 – Verlicht de toegang tot je huis

Als sensorlampen zorgen voor het schrikeffect, dan werkt een constant goed verlichte toegang tot je huis zeker ook om mensen met slechte bedoelingen weg te houden van je woning. Het wordt zo namelijk moeilijker om ongezien dichtbij te komen.

Tip 6 – Houd contact met je buren

Je zou een Whatsapp buurtgroep kunnen aanmaken. Zo kun je elkaar op de hoogte houden als er ergens in de buurt vandalisme is gepleegd. Maar ook als je verdacht of baldadige gedrag ziet, al dan niet van groepjes hangjongeren.

Tip 7 – Hang bewakingscamera’s op

Lees ook:  Gemeente verwijdert fietsen uit de fietsenstallingen rondom Leiden CS

Bewakingscamera’s zijn op zijn zachtst gezegd niet erg geliefd onder vandalen en inbrekers. Als ze die zien gaan ze vaak liever een blokje om. Hang ze wel hoog of veilig genoeg zodat ze niet zelf het doelwit van vernieling worden. Gebeurd er toch iets dan kunnen de camerabeelden helpen bij de opsporing van de dader(s).

Mocht dit te duur zijn dan kun je ook dummy camera’s ophangen. Die hebben hetzelfde afschrikeffect, alleen leveren die natuurlijk geen beelden in het geval er toch iets gebeurt.

Tip 8 – Bescherm je muren tegen graffiti

Woon je in een buurt waar graffitispuiters regelmatig hun slag slaan, kun je je muren bewerken met een anti-graffiti coating. Deze houdt weliswaar de “artiesten” niet tegen, maar het is wel veel makkelijker om de graffiti te verwijderen.

Tip 9 – Doe altijd aangifte van vandalisme

Aangifte doen bij de politie helpt op drie manieren. Allereerst wordt bij de aangifte door de politie bepaald wat er gebeurd is en wat de schade is. Dit heb je weer nodig als je een schadeclaim wil indienen bij je verzekeringsmaatschappij. Ten tweede kan dit helpen de daders op te sporen. En als laatste kunnen ze, als het vaker in de buurt voorkomt, ervoor kiezen om meer te patrouilleren om zo een oogje in het zeil te houden.

Tip 10 – Ruim de schade meteen op

Nadat je aangifte hebt gedaan en alles op papier staat, is het beter dat je meteen alle schade opruimt. Graffiti nodigt nu eenmaal uit tot meer graffiti en ook ingegooide ramen vragen om meer gebroken ruiten. Een beetje vandaal zal zeggen dat het euvel toch al geschied is, en dat een beetje extra kapot toch geen kwaad kan…

[ad_2]

Source link

Related Articles

Laat een reactie achter