[ad_1]
Fotografie: LUMC
16 juni 2021
LEIDEN – De eerste resultaten van het onderzoek naar het toedienen van het Moderna vaccin in de huid in plaats van de spier zijn veelbelovend. Bij de huidvaccinatie maken alle deelnemers een hoeveelheid antistoffen vergelijkbaar met dat van iemand die COVID-19 heeft doorgemaakt. Het voordeel van de huidprik is dat er een kleinere hoeveelheid vaccin nodig is.
In de huid vaccineren is geen nieuwe techniek, maar het was tot nog toe onbekend of dit ook bij coronavaccins werkt. ‘In het eerste stadium van ons onderzoek hebben we gezien dat toediening van een tiende van de dosis in de huid veilig is, en dat er zelfs met deze lage dosis bij alle deelnemers antistoffen werden opgewekt, vergelijkbaar met het niveau van iemand die COVID-19 heeft doorgemaakt,’ vertelt Geert Roozen, arts-onderzoeker Infectieziekten bij het LUMC.
Hoopvolle resultaten
Momenteel wordt het tweede stadium van het onderzoek afgerond. Hierin hebben de onderzoekers vastgesteld dat ook een vijfde van de dosis veilig is om in de huid toe te dienen. ‘Omdat alle deelnemers uit stadium 1 significante hoeveelheden antistoffen aanmaakten, is de verwachting dat dit bij een vijfde van de dosis al helemaal het geval zal zijn. We zijn dus enorm hoopvol, maar we wachten nog even met het uithangen van de vlag tot we alle gegevens over de antistoffen in beeld hebben’, aldus Anna Roukens, internist-infectioloog en onderzoeksleider.
Vaccinatieschaarste
Naar verwachting wordt het onderzoek na de zomer afgerond. Momenteel is het onderzoek nog op zoek naar geïnteresseerden voor deelname aan stadium 3. ‘Omdat de vaccinatiecampagne in Nederland zo goed loopt, is het een uitdaging om nog mensen te vinden die niet gevaccineerd zijn,’ zegt Roozen.
Bezorgd dat door de succesvolle campagne in Nederland de huidvaccinatie overbodig wordt, zijn de onderzoekers niet. ‘Er is in grote delen van de wereld nog vaccinatieschaarste. Met dezelfde hoeveelheid vaccin kunnen straks vijf keer meer mensen worden gevaccineerd. En daar doen we het voor,’ vertelt Roukens. Het is nog niet bekend wanneer de huidvaccinatie van het Moderna vaccin in de praktijk toegepast kan worden. Wetenschappers moeten het onderzoek nog beoordelen voordat het officieel gepubliceerd wordt. Ook hangt het af van de ontwikkelingen in het speelveld, aldus de persvoorlichting van het LUMC. Ze hopen dat de techniek zo snel mogelijk gebruikt kan worden.
[ad_2]
Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/eerste-resultaten-lumc-studie-huidvaccinatie-met-coronavaccin-veelbelovend