Home » Fietspad Waalsdorpervlakte vernoemd naar verzetsheld Pieter Kuijt

Fietspad Waalsdorpervlakte vernoemd naar verzetsheld Pieter Kuijt

Door Harry Verheijen

[ad_1]

Wassenaar

Fietspad Waalsdorpervlakte vernoemd naar verzetsheld Pieter Kuijt

30 april 2021

WASSENAAR – Een fietspad op de Waalsdorpervlakte bij Wassenaar is vrijdagmiddag officieel geopend en vernoemd naar de verzetsman Pieter Kuijt. De Katwijker Pieter Kuijt markeerde tijdens de Tweede Oorlog hier met gevaar voor eigen leven de graven van gefusilleerde mensen. Hierdoor konden zij uiteindelijk na de oorlog gevonden en teruggebracht worden naar hun familie voor een eervolle begrafenis.

Pieter Kuijt was een helmplanter die tijdens de oorlog werkte voor de Leidsche Duinwater Maatschappij (LDM), een van de voorgangers van Dunea. Duingebied Waalsdorp was door de Duitsers als verboden terrein verklaar, maar vanwege zijn functie kon hij als een van de weinigen alsnog bij dit gebied komen. In dit gebied zijn uiteindelijk meer dan 250 mensen gefusilleerd. Als Kuijt tijdens zijn werkzaamheden in het duin een vers gedolven graf tegenkwam werd deze plek onopvallend maar alsnog voor hem herkenbaar gemarkeerd.

Door de actie van Kuijt konden na de oorlog uiteindelijk veel slachtoffers gevonden worden. Samen met het Erepeloton Waalsdorp heeft drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder Dunea de afgelopen jaren geprobeerd het verhaal van Pieter Kuijt te reconstrueren en nabestaanden op te sporen. Hiervoor werd onder andere in samenwerking met de Katwijksche Post een oproep gedaan aan nabestaanden om zich te melden. Hieruit ontstond het idee om Pieter Kuijt te eren met de vernoeming van het fietspad, dat loopt door het gebied van Dunea, langs de plek van het oorlogsmonument met de Bourdonklok. Bij de opening van het fietspad waren de nog twee levende zonen – 80 en 84 jaar oud – van Kuijt, de kleinzoon van Kuijt en de burgemeester van Katwijk en Wassenaar aanwezig

Weigering verzetskruis

Kuijt heeft zelf nooit over zijn verzetsactie gesproken en vond het ‘gewoon’ zijn plicht. Toen hem een verzetskruis werd aangeboden heeft hij deze afgewezen. Ook op de aftiteling van een tv programma over de Waalsdorpervlakte wilde hij niet vermeld worden. Op september 1972 overleed Pieter Kuijt op 80-jarige leeftijd.

Altijd op de hoogte

Volg het nieuws uit de Leidse regio via onze app, gratis te downloaden via Google Play en de App Store.


Volg ons ook via InstagramFacebook en Twitter.


Luister ook naar Unity.NU.



[ad_2]

Bron: https://www.unity.nu/artikelen/wassenaar/fietspad-waalsdorpervlakte-vernoemd-naar-verzetsheld-pieter-kuijt

Lees ook:  Benefietconcert met Bach voor Lokhorstkerk

Related Articles

Laat een reactie achter