[ad_1]

1 maart 2021
Ingezonden mededeling.
Op 3 april staat Gebr. De Nobel in het teken van Joy Division, de iconische Britse band die eind jaren ’70 een kortstondige carrière beleefde en van invloed bleek te zijn op diverse toonaangevende muzikanten. De tributeband Joy Division Undercover neemt het publiek ruim 40 jaar mee terug in de tijd.
Kortstondige carrière
Het was in de late jaren ’70 dat Joy Division, het gezelschap rondom de aan epilepsie en depressies lijdende Ian Curtis, doorbrak. De band nam slechts twee studioalbums op voordat de rit eindigde in 1980: Closer en Unknown Pleasures. De met depressies kampende Curtis maakte hierna een eind aan zijn leven. Het was in een tijd dat depressies nog niet zo bespreekbaar waren als nu. Er was geen internet, bands waren afhankelijk van platenmaatschappijen. Muziek streamen of andere online activiteiten zoals skypen, verdwalen op Wikipedia of energie vergelijken, daar was geen sprake van.
‘Gotische dansmuziek’ en ‘neanderthalerrock’
De Nederlandse fotograaf Anton Corbijn was een early adopter, zoals dat nu heet, en volgde de band van meet af aan op de voet. Hij maakte toen – naar eigen zeggen – zijn lievelingsfoto: de beroemde plaat van een peinzende Ian Curtis, benen over elkaar, sigaret in de ene hand, in zijn ogen wrijvend met de andere. Later zou Corbijn de videoclip van de heruitgave van de single Atmosphere maken en in deze eeuw de biopic Control regisseren. Maar ook zonder de aanwezigheid van de fotograaf zou de band van invloed geweest zijn op veel collega-muzikanten. Ondanks het feit dat de pers termen bezigde als ‘gotische dansmuziek’ of ‘neanderthalerrock’.
Wereldwijde en tijdloze invloed
Nog altijd is Joy Division, net als bijvoorbeeld Led Zeppelin, Queen, The Beatles en Nirvana een enorme bron van inspiratie voor de hedendaagse muziek. The Cure, U2, Soundgarden, Interpol, Editors, White Lies, ze gaven allemaal te kennen naar de muziek van Curtis en de zijnen te luisteren. En nog steeds halen veel millennials de platenkast van hun ouders overhoop om vervolgens zelf aan het musiceren te slaan. Overigens biedt Gebr. De Nobel hen alle ruimte om kosteloos te komen opnemen.
Griezelig
Met nummers als Love will tear us apart, She’s lost control, Atmosphere, Dead souls en Transmission weten de bandleden van Joy Division Undercover vanzelfsprekend een mooie setlist samen te stellen. Henk Koorn (Hallo Venray) en Erny Green (The Eternal) benaderen het geluid van de originele versies op ‘griezelige’ wijze, zo wist de pers eerder te melden. Tickets voor het concert op 3 april zijn verkrijgbaar via de site van Gebr. De Nobel.
[ad_2]
Source link