[ad_1]
11 juli 2021
LEIDEN – Ouders van basisschool Mareland hebben afgelopen donderdag hun petitie ´Hart voor Mareland´ aangeboden aan wethouder Paul Dirkse (D66). De groep ´bezorgde ouders´ doet daarin een dringende oproep: twee klassen van de school worden volgend jaar namelijk ondergebracht in een oud pand aan de Sumatrastraat dat volgens de ouders ongeschikt is voor basisschoolkinderen. Ze willen daarom een andere oplossing. In de petitie pleiten de ouders voor noodlokalen op of naast het schoolterrein: ´We willen de school en de kinderen bij elkaar houden’. De initiatiefnemers weten zich intussen gesteund door meer dan 250 andere ouders en verzorgers die de petitie ´Hart voor Mareland´ hebben ondertekend. Wethouder Paul Dirkse stelde tijdens het gesprek voor dat een afvaardiging van de ouders voortaan aansluit bij de gesprekken tussen de school en de gemeente over de toekomstige huisvestingssituatie.
Uitgestelde verbouwing
Op de Marelandschool aan de Maresingel zitten op dit moment ca. 300 kinderen. De school wil doorgroeien naar een populatie van 450 kinderen in 2028. Dit besluit is al in 2015 genomen. De noodzakelijke verbouwing zou in 2021 plaatsvinden, maar door een wijziging in het gemeentelijk huisvestingsplan voor scholen is die uitgesteld tot mogelijk 2028. Om deze periode te overbruggen stelde Dirkse voor om ´Sumatrastraat 201´ beschikbaar te stellen aan de basisschool, een gemeentelijk pand dat tegenwoordig bekend staat als de ´Nieuwplaatz´, een broedplaats voor kunstenaars en muzikanten. De directie van de school gaf bij de ouders aan geen andere keuze te hebben en ging akkoord. Tot ongenoegen van de ondertekenaars én van de huidige huurders (de Nieuwplaatz). In hun huurcontract wordt namelijk alleen het Marecollege (middelbare school) genoemd als medehuurders.
Noodlokalen: bezwaren niet duidelijk
Ouders willen desnoods meebetalen aan noodlokalen. Maar de keuze voor de Sumatrastraat zou niets te maken hebben met geld, aldus de wethouder. Wat het plaatsen van noodlokalen in de weg staat, is vooralsnog niet duidelijk. Omdat de vergunning van tijdelijke aard zou zijn, zou de vergunningafgifte voor noodlokalen betrekkelijk snel en eenvoudig geregeld kunnen worden. Noodlokalen plaatsen lijkt wellicht duurder dan het geschikt maken van het pand aan de Sumatrastraat, maar daar zetten de bezwaarmakende ouders hun vraagtekens bij. Meerdere scholen in Leiden en omgeving hebben gebruik gemaakt van noodlokalen omdat dit op de lange termijn financieel voordeliger was dan andere oplossingen.
Zorgen over pand Sumatrastraat
Volgens de actievoerende ouders hebben noch de gemeente, noch het schoolbestuur kunnen aangeven hoe het pand aan de Sumatrastraat ´sociaal veilig´ gemaakt kan worden voor het huisvesten van 2 basisschoolklassen. De schoolkinderen delen straks het pand en de buitenruimte met een groot aantal volwassenen en middelbare schoolleerlingen die gebruik maken van dezelfde openbare ruimten zoals ingangen en uitgangen, liften, gangen, trappenhuizen en toiletten.
Het intern ´verbouwen´ van het pand wordt daarnaast bemoeilijkt door een asbestinventarisatierapport uit 2016. Daaruit bleek dat er ´op korte termijn´ zaken moeten worden gesaneerd en dat er voor iedere verbouwing een aparte inventarisatie en een apart onderzoek moet worden uitgevoerd.
[ad_2]
Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/ouders-mareland-bepleiten-noodlokalen-bij-wethouder