Home » Scylla-vrouwen verliezen finale eredivisie

Scylla-vrouwen verliezen finale eredivisie

Door Harry Verheijen


Het vrouwenteam van Scylla heeft op Hemelvaartsdag niet voor een stunt kunnen zorgen. Op neutraal terrein in Hilversum werd in de finale van de voorjaarscompetitie met 4-1 verloren van de torenhoge favoriet VTV. Een grote schare Scylla-fans was naar Hilversum gekomen om de vrouwen aan te moedigen.

Namens Scylla mocht verdedigster Evelien Hengstman het spits afbijten tegen Sanne de Hoop. Een op papier ongelijke strijd: Hengstman staat op de huidige NTTB-ranglijst op positie 28 en De Hoop is de nummer 6. Ook in de praktijk bleek het verschil groot. Hengstman bracht terug wat ze kon, maar haar tegenstander wachtte geduldig de juiste momenten af om aan te vallen en deed dat vrijwel foutloos. Een 3-0 nederlaag was het gevolg voor de Leidse ploeg.

Aan kopvrouw Esmee van Marwijk de taak om voor Scylla de gelijkmaker op het scorebord te brengen. International Tanja Helle bleek bij VTV niet fit genoeg om te spelen waardoor Van Marwijk aantrad tegen de zeer talentvolle Chana van der Venne. Beide dames ontlopen elkaar niet veel op de nationale ranglijst (Esmee 14, Chana 18), maar op voorhand zou deze partij de grootste kans op een Leidse overwinning zijn. Het pakte helaas anders uit. De eerste vier games werden eerlijk verdeeld, maar in de beslissende vijfde game kon Van Marwijk een snelle 6-0 achterstand niet meer goed maken. Met 11-7 ging de slotgame uiteindelijk naar Van der Venne, die haar zenuwen net even wat beter onder controle had in deze spannende partij.

Maaike van de Pavoordt (23 op de ranglijst) trad vervolgens aan tegen de sterkste VTV-speelster Li Dong (nummer 4). Van de Pavoordt speelde zeker in de eerste twee games een sterke partij en bleef ook in de gamescores in de buurt. De ijzersterke Dong sloeg echter steeds op de beslissende momenten toe: een 3-0 nederlaag voor Scylla en 3-0 als tussenstand.

Hierdoor had VTV nu aan nog één gewonnen wedstrijd genoeg om de voorjaarstitel 2023 binnen te slaan. De kans was groot dat dit gelijk in de eerste wedstrijd na de pauze ging gebeuren omdat Van Marwijk daarin aan moest treden tegen De Hoop. In het verleden had Van Marwijk wel eens gewonnen in een spannende vijfsetter, maar normaliter was De Hoop vrijwel altijd de baas geweest in hun onderlinge duels. Hoe anders was dat deze dag. Van Marwijk gooide alle schroom van zich af, leek verlost van alle spanning uit haar eerste duel en speelde een weergaloze wedstrijd die ze verdiend met 0-3 won.

Was in de vorige partij het talrijk opgekomen publiek de grote winnaar: in partij vijf werd het geduld danig op de proef gesteld. De beide verdedigsters Hengstman en Dong namen het tegen elkaar op. Met als resultaat ellenlange rally’s waarin de bal diverse keren meer dan honderd keer heen en weer ging. De tijdregel moest in de vierde game zelfs van stal worden gehaald. Daarin was Dong net de gelukkigste.

Dit betekende het vierde punt voor VTV en daarmee ook de voorjaarstitel 2023 voor de ploeg uit Nieuwegein. Omdat VTV ook de najaarstitel 2022 won, is ook direct duidelijk dat VTV het totale landskampioenschap 2022/2023 heeft gewonnen.Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/scylla-vrouwen-verliezen-finale-eredivisie

Lees ook:  Wetenschappers lezen 17e eeuwse brief zonder hem te openen

Related Articles