[ad_1]
28 mei 2023 | Redacteur: Raimond Reijmers
Wie had gedacht dat een zeemansliedje tijdens de coronapandemie een wereldhit op YouTube zou worden nadat een postbode er een lekkere beat onder had gezet? Voor de leden van Zeemanskoor Rumor di Mare is het geen verrassing, want het is gewoon een mooi nummer, dat ze al jaren zingen.
Op 2 en 3 juni wordt ook dit jaar weer het Maritiem Festival ‘Naar Zee, Naar Zee’ georganiseerd. Het festival laat zien dat zeemansliederen en folk veel meer is dan ‘Al die willen te kaap’ren varen’. Zo komt er een groep die Ierse muziek in het Gaelic zingt. Een Franse groep met eigen liederen over hun vaarverleden. En de groep Pekel, die nieuwe nummers maakt met veel variatie en humor. “Aparte instrumenten zijn er natuurlijk ook weer te horen”, vertelt dirigent Harm Huson. “Zoals een viool met toetsen voor wie aan boord niet zo goed viool kon spelen, maar wel mee wilde doen.”
Ook de achtste editie van het festival op zaterdag 3 juni vindt weer in de Leidse binnenstad plaats en is voor iedereen gratis toegankelijk. Tussen 13.00 en 18.00 is er op vier podia tussen de Burcht en de Hooglandse kerk doorlopend muziek. “En je mag bij elk concert komen en gaan wanneer je wil”, vertelt organisator Paul van der Aart. Ook tijdens het avondconcert tussen 20.00 en 23.00 als drie van de groepen een groot concert geven. “Niet zitten en luisteren. We proberen er ook een ontspannen en feestelijke aangelegenheid van te maken.”
Op 2 juni start het festival om 20.00 uur met een lezing door Alexander de Vos over de Leidse Stadsboeier of Vroonboeier die hij aan het bouwen is. Dit is een samenwerking met Historische Vereniging Oud Leiden. Rumor di Mare zorgt voor de muzikale intermezzo’s.
In deel 1 van het interview vertelt Paul van der Aart bij Cultuur071 over wat je kunt verwachten van het festival.
Dirigent Harm Huson zingt de oorspronkelijke versie van The Wellerman, zoals Rumor di Mare dat al jaren ten gehore brengt. Op 3 juni wordt het bij muziekfestival Naar Zee Naar Zee! ook weer gezamenlijk uitgevoerd.
[ad_2]
Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/zeemansliederen-en-folk-in-leidse-binnenstad-tijdens-naar-zee-naar-zee!