[ad_1]
28 mei 2023 | Redacteur: Louis Smit
Nicolien Mizee is vanaf dit najaar gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Ze gaat college geven over zelfcensuur en hoe je kunt ontkomen aan het gevaar dat je niet meer durft te denken wat je denkt. Volgens haar kan dat door vaagpraat te vermijden en zo exact mogelijk te formuleren.
“Eerlijkheid tegenover onszelf is noodzakelijk om te ontstijgen aan de eenheidsworst der algemeen geaccepteerde meningen”, aldus Mizee. Haar gastschrijverschap valt in een tijd van lange tenen, (online) bedreigingen en ‘gevoeligheidslezers’ die bij uitgevers teksten controleren op politiek incorrect taalgebruik en stereotyperingen. Om die reden werden teksten in kinderboeken van de Britse schrijver Roald Dahl aangepast.
In de aankondiging van het gastschrijverschap van Nicolien Mizee noemt de Universiteit Leiden, als voorbeeld van een gevoeligheidskwestie, het verzoek om een schilderij met sigaren rokende heren uit de openbare ruimte te verwijderen.
Het is dit jaar de veertigste keer dat het (jaarlijkse) gastschrijverschap aan de Universiteit Leiden wordt georganiseerd. De eerste gastschrijver was Gerard Reve. Daarna volgden onder anderen Joost Zwagerman, Anna Enquist en Christiaan Weijts. Vast onderdeel is een publiekslezing, de Albert Verweylezing. Mizee geeft deze op 16 november 2023.
Zelf schrijven
Door het uitnodigen van een schrijver als gastdocent laat de Universiteit Leiden studenten en docenten in aanraking komen met iemand die zelf literatuur maakt en ‘op een andere manier om zich heen kijkt en formuleert dan aan de universiteit gebruikelijk is’. De duur van het gastschrijverschap is in de regel drie maanden per academisch jaar. “Er is geen betere manier om te leren kijken naar literatuur dan door je zelf in het ambacht te bekwamen”, zo zegt de universiteit. “In de cursus Gastschrijver 2023-2024 wordt dus vooral door de studenten zelf geschreven, zowel thuis als in de colleges.”
Schrijver en columnist Nicolien Mizee (1965) is onder meer bekend van de thriller ‘Moord op de moestuin’. Voor twee delen uit haar autobiografische reeks ‘Faxen aan Ger’ kreeg ze in 2020 de Henriette Roland Holstprijs.
[ad_2]
Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/gastschrijver-nicolien-mizee-bestrijdt-zelfcensuur-en-vaagpraat