Home » Heropening horeca Leiden

Heropening horeca Leiden

Door Harry Verheijen
Horeca Leiden

Zoals tijdens de persconferentie van 28 maar 2021 benoemd zal 5 juni 2021 de horeca in Leiden weer (bijna) volledig open gaan. Dit betekent concreet dat het ook weer mogelijk zal zijn binnen te zitten. Wel wordt er een eindtijd gehanteerd van 22:00. Ook de cafés vallen onder deze versoepelingen. Goed nieuws voor de Leidse horeca, maar komen deze versoepelingen niet te laat?

Als je het menig een Leids horecaondernemer vraagt wel. De horeca in Leiden is meer maanden dicht geweest dan open, en dat heeft grootse financiële gevolgen. Dat de horeca weer open mag draagt hier uiteraard aan bij, maar de ondernemers verwachten dat het nog jaren zal duren voordat ze de financiële schade volledig achter de rug hebben. Zo verwacht ING tijdens 2021 een omzetgroei van 10% tot 15% ten opzichte van 2020. Hiermee zit de horeca echter nog niet op zijn oude niveau. Deze inhaalslag zal pas in 2022 gebeuren. Het aantal faillissementen valt in verhouding wel erg mee. De schuld bij de banken loopt wel op. De cafés en hotels hebben de zwaarste klappen ontvangen, zo ook in Leiden. Hun inhaalslag zal nog verder in de toekomst plaatsvinden.

Veel horecaondernemers hebben ze voorgaande maanden zich volledig gestort op afhaal en bezorging. Bekende restaurants als Catootje aan de Markt, De Fonduevrouwen, Brasserie de Poort en verschillende andere hebben een gedeelte van hun menu voor takeaway aangeboden. Zelf geven ze aan dat deze inkomstenbron bij lange na de blijvende vaste lasten dekt, maar het helpt zeker. Veel restaurants in Zuid-Holland deden met ze mee. De verwachting is dat afhaal en bezorging maaltijden ook na de volledige heropening bij menig restaurant beschikbaar blijft. Kijk vooral eens op Restoranto voor een overzicht van verschillende horeca in Zuid-Holland.

Veel horecaondernemers in Leiden hebben echter de meeste zorgen over de toekomst van de horeca na de coronacrisis. Ze zijn bang dat de nasleep ervan nog lang te voelen is. Zo denken ze dat een volledige bezetting er de komende tijd niet in zit. Daarnaast denken ze dat de coronacrisis nieuwe intreders op de markt tegenhoud, dit terwijl er wel een hoop horecazaken gesneuveld zijn. Ook in Leiden. Nieuwe horeca binnen de branche is dus erg belangrijk, het vernieuwt en zorgt voor meer diversiteit. Zo is er de hoop dat banken de mogelijkheid tot leningen voor startende ondernemingen de komende tijd zal versoepelen. Of dit ook echt zo is, is nog onduidelijk.

Lees ook:  Zwemmen in de grachten gedogen met hotspots: Drie raadsleden zien potentie

Related Articles

Laat een reactie achter