Home » Kommarotonde volgens gemeente Leiden ‘geen verkeersonveilig punt’

Kommarotonde volgens gemeente Leiden ‘geen verkeersonveilig punt’

Door Harry Verheijen


Leiden

Kommarotonde volgens gemeente Leiden 'geen verkeersonveilig punt'

14 april 2021

LEIDEN – De gemeente Leiden stelt dat de ‘kommarotonde’, de kruising van de Jan van Houtkade, Geregracht, Korevaarstraat en Lammenschansweg, geen verkeersonveilig punt is. Dit blijkt uit het antwoord van de gemeente op de raadsvragen die raadslid Van Schaik (PvdD) op 2 maart aan het college stelde. Het college stelt dat geen enkel kruispunt bij drukke ontsluitende wegen vrij van gevaar is, en dat de kommarotonde hier helaas geen uitzondering op is. Om de benaming ‘verkeersonveilig punt’ te krijgen, moeten er volgens de gemeente op een plek binnen drie jaar minstens zes ongevallen met letsel hebben plaatsgevonden. Na de herinrichting van de kommarotonde in 2017 (nu bijna 4 jaar geleden) zijn er in totaal zes ongevallen geregistreerd, waarvan twee met letsel. Aangezien er op dit punt dagelijks ongeveer 15.000 auto’s en enkele duizenden fietsers rijden, vallen deze cijfers volgens de gemeente relatief gezien erg mee.

De gemeente Leiden vindt dat er geen aanpassingen gedaan hoeven worden aan en rondom de kommarotonde. De actiegroep Kommarotonde opperde in de afgelopen tijd het idee dat een voetgangersoversteekplaats (VOP) de veiligheid van voetgangers kan verhogen. Dit idee wordt door de gemeente verworpen. De gemeente beargumenteert onder andere dat een VOP (in de vorm van een zebrapad) de algehele doorstroming rondom de kommarotonde zal verslechteren, en dat hierdoor onder andere de HOV-bus structureel vertraging op zal lopen. Verder zegt de gemeente de landelijke richtlijnen (met betrekking tot bijvoorbeeld voorrang) te volgen, om zo geen verwarring te veroorzaken. ‘Het zoveel mogelijk gelijk en uniform houden van dergelijke voorrangsregels draagt bij aan herkenbaarheid en begrijpelijkheid voor alle verkeer en daarmee aan de verkeersveiligheid in zijn algemeenheid.’

Ook is de gemeente niet bereid om de mogelijkheid voor een snelheidsverlaging naar 30 km/u in de zone rondom de kommarotonde te onderzoeken. ‘Bij een snelheid van 30 km/u zou een geheel andere inrichting horen, waarbij verkeer gemengd over de rijbaan rijdt en waar kruispunten gelijkwaardig zijn. Voor een dergelijke inrichting is het hier veel te druk. Ook zegt de gemeente dat uit metingen blijkt dat de snelheid op en rondom de kommarotonde al erg dichtbij de 30 km/u ligt. Tot slot geldt ook hier dat dergelijke wijzigingen de soepele doorstroming van de HOV-bussen ernstig onder druk zou zetten’, aldus de gemeente. 

Altijd op de hoogte  
Volg het nieuws uit de Leidse regio via onze app, gratis te downloaden via Google Play en de App Store    
Volg ons ook via InstagramFacebook en Twitter    
Luister ook naar Unity.NU

Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/kommarotonde-volgens-gemeente-leiden-%27geen-verkeersonveilig-punt%27

Lees ook:  Bright Young Minds zoekt sponsors

Related Articles

Laat een reactie achter