Home » LUMC: Mogelijk verband meer pollen in de lucht met coronabesmettingen

LUMC: Mogelijk verband meer pollen in de lucht met coronabesmettingen

Door Harry Verheijen


Leiden

LUMC: Mogelijk verband meer pollen in de lucht met coronabesmettingen

Fotografie: LUMC

9 maart 2021

LEIDEN – Uit een wereldwijd onderzoek is gebleken dat meer pollen in de lucht gerelateerd is aan meer coronabesmettingen. Dit komt omdat bloostelling aan pollen zorgt voor een verzwakte afweer. Het LUMC is vanuit Nederland bij het onderzoek betrokken.

Er was al eerder bekend dat blootstelling aan pollen in het voorjaar het afweersysteem tegen virusinfecties in de luchtwegen vermindert. Dit was bijvoorbeeld al het geval bij het verkoudheidsvirus maar nu is ook bewezen dat het effect heeft op de stijging in coronabesmettingen. Een team van meer dan 150 wetenschappers uit 31 landen, waaronder Nederland, heeft dit onderzocht. Over de hele wereld was dit polleneffect aan het begin van de epidemie zichtbaar. De studie laat zien dat de besmettingscijfers opliepen met vier procent na een stijging van de pollenconcentratie.

Dit effect geldt voor zowel bij mensen die allergisch zijn voor pollen als mensen die niet allergisch zijn. Er moet nog wel verder onderzocht worden in hoeverre de stijging van coronabesmetting verband heeft met de stijging van pollen in Nederland .Er zijn momenteel internationale studies in de maak waarbij cellen uit de longen worden blootgesteld aan pollen en het coronavirus SARS-CoV-2. Met dit soort studies is veel beter te bepalen of blootstelling aan pollen ook daadwerkelijk het afweermechanisme van het lichaam tegen het virus verzwakt.

Altijd op de hoogte
Volg het nieuws uit de Leidse regio via onze app, gratis te downloaden via Google Play en de App Store.
Volg ons ook via InstagramFacebook en Twitter.

Luister ook naar Unity.NU.

Source link

Lees ook:  Nieuw beleid winkelgebieden

Related Articles

Laat een reactie achter