Home » Reuzenpaddenstoelen officieel onthuld | leiden

Reuzenpaddenstoelen officieel onthuld | leiden

Door Harry Verheijen


Leiden

Unity.NU met het nieuws van Sleutelstad Logo Sleutelstad

Reuzenpaddenstoelen officieel onthuld


12 mei 2023 | Redacteur: Romy Vermeulen

In het bijzijn van kunstenaar Frank Koolen zijn woensdag de metershoge reuzenpaddenstoelen onthuld op het Bètaplein in Leiden. De keuze voor het ontwerp is gemaakt met input van een groep omwonenden en gebruikers van het plein. De paddenstoelen hebben een passende titel gekregen: ‘Onze Sporen’.

De keuze voor paddenstoelen is niet helemaal uit de lucht gegrepen. “Als je je verdiept in de paddenstoel blijkt het dat er onder de grond allemaal schimmeldraden lopen die de paddenstoelen met elkaar verbinden”, vertelt Koolen. “Dat vind ik een mooie metafoor voor de verbindende factor van kunst.” De fascinatie voor paddenstoelen is mede ontstaan door een boek die de kunstenaar vroeger van zijn moeder heeft gehad. “Er zijn dingen uit de natuur waardoor je gefascineerd blijft.”

Bij de onthulling waren ook cultuurwethouder Yvonne van Delft en Erna Kortlang van het Lucas van Leyden Fonds aanwezig. Laatstgenoemd fonds is tevens opdrachtgever van de creatie. Verder stond er op het programma nog een toespraak van mycoloog Hans Adema, onderzoeker van de meest zeldzame paddenstoelen ter wereld. Tijdens de toespraak nam Adema de aanwezigen verder mee in de wereld van schimmels en paddenstoelen.

 

 Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/reuzenpaddenstoelen-officieel-onthuld

Lees ook:  5.500 Bezoekers voor de Kunstroute Leiden

Related Articles