Home » Stemmen in drie dagen lijkt een succes in de Klaverhal

Stemmen in drie dagen lijkt een succes in de Klaverhal

Door Harry Verheijen


Leiden

Stemmen in drie dagen lijkt een succes in de Klaverhal

16 maart 2021

REGIO – Maandag en dinsdag was het mogelijk om al te stemmen bij verschillende stemlocaties Dit is vooral bedoeld voor kwetsbare mensen. ‘Ik vind het mooi dat het zo kan en dat de overheid de middelen daarvoor levert. In onze gemeente is het goed geregeld,’ aldus Fred van Trigt, burgemeester van Zoeterwoude

Er zijn dit jaar looproutes, worden de hokjes regelmatig schoongemaakt en krijgt iedereen een eigen rode potloodje.  Veel scholen en verzorgingshuizen zien dit jaar af als stemlocaties. Zo ook verzorgingstehuis Emmaus. In plaats daarvan is het mogelijk om te stemmen in bijvoorbeeld dansscholen, sporthallen en kerken. Dit jaar werd ook de Klaverhal in Zoeterwoude gebruikt als stemlocaties.

Stemmen risicogroepen
Dit jaar mochten inwoners in de regio boven de 70 jaar ook via de post stemmen. Landelijk lijkt dit niet helemaal goed te zijn gegaan. Gisteren bleek 7 tot 8 procent van de briefstemmen niet goed te zijn gegaan. Minister Ollongren van Binnenlandse Zakenheeft ondertussen de procedure voor het tellen van de briefstemmen aangepast. Hierdoor tellen de stemmen alsnog mee.

Aanpassingen
Om het stemmen veilig te laten verlopen nemen gemeenten verschillende maatregelen. Iedereen moet bij de ingang de handen desinfecteren en een mondkapje dragen. Ook krijgt iedereen dit jaar een eigen rode potloodje. Tussen de kiezers en stembureauleden worden schermen geplaatst. Bij de stempas krijgt iedereen daarnaast een gezondheidscheck.

Wanneer je niet overal ‘nee’ kan invullen vraagt de gemeente om dan ook niet te komen, maar iemand anders voor je te laten machtigen. Verschillende gemeenten waarschuwen ook dat er in de stemlocaties maar een bepaalde hoeveelheid mensen toegelaten worden, het is dus mogelijk dat je buiten moet wachten.



Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/stemmen-in-drie-dagen-lijkt-een-succes-in-de-klaverhal

Lees ook:  Stationsdistrict Leiden toegevoegd aan vuurwerkvrije zones

Related Articles

Laat een reactie achter