Home » Wervingscampagne van start: Duurzaam Dak voor de Lokhorstkerk

Wervingscampagne van start: Duurzaam Dak voor de Lokhorstkerk

Door admin


Leiden

Wervingscampagne van start: Duurzaam Dak voor de Lokhorstkerk18 mei 2022

LEIDEN – Een onverwacht gat in het 200 jaar oude dak bedreigt het voortbestaan van de Lokhorstkerk, een schuilkerk en concertzaal in hartje Leiden. Verschillende culturele organisaties uit Leiden en de regio verlenen daarom komende tijd met benefietconcerten en -lezingen hun steun aan reparatie en verduurzaming van het dak.

De Lokhorstkerk aan de Pieterskerkstraat in hartje Leiden is al bijna 400 jaar aan de stad verbonden. Het Rijksmonument wordt vanaf eind mei extra in het zonnetje gezet, want het gebouw heeft hulp nodig. Financiële hulp, voor de duidelijkheid. In november 2021 viel een deel van het stucplafond van de Lokhorstkerk naar beneden, omdat de metalen bevestigingen van het plafond waren aangetast door ouderdom en vocht. Daarom moet niet alleen het gat worden gedicht: het plafond moet opnieuw worden vastgezet.

Jan Willem van Rijn van Alkemade, kerkmeester van de Lokhorstkerk: ‘Zo’n bijzonder gebouw willen we nog lang veilig kunnen gebruiken, als kerk en voor cultuur.’  Dit wordt gecombineerd met isolatiemaatregelen, zodat het energieverbruik wordt teruggedrongen. Zoals bij veel oudere gebouwen is het energieverbruik nu nog torenhoog.

De kosten bedragen circa € 150.000. Een derde hiervan wordt gedekt uit restauratiefondsen, een derde komt uit eigen vermogen van de eigenaar, de Doopsgezinde Gemeente Leiden. Voor het laatste deel wordt gerekend op bijdragen van particulieren: kerkleden, bezoekers van de tientallen concerten en lezingen die jaarlijks plaatsvinden, monumentenliefhebbers en geïnteresseerden in Leidse geschiedenis.

Benefietprogramma

De Lokhorstkerk wordt jaarlijks door tientallen culturele organisaties gebruikt voor concerten en lezingen. Daaronder zijn de Historische Vereniging Oud Leiden, Practicum Musicae en het Leids Barok Ensemble. Hun betrokkenheid blijkt uit onder meer uit de bereidheid om benefietconcerten voor de restauratie te organiseren:

– zaterdag 28 mei, 20.00: concert Daan Boertien (piano) & Marlen Korf (sopraan)

– zaterdag 18 juni, 20.00: concert Anton den Boer (orgel) & Muriël Jonk (sopraan)

– donderdag 23 juni, 17.00: concert Aafko Boonstra (piano) & Janusz Meylahn (tenor)

– zondag 14 augustus, 15.00: concert koor Londinium.

De opbrengsten uit de kaartverkoop (contant aan de zaal) c.q. collecte komen geheel ten goede aan de restauratie en isolatie van het dak. Bezoekers lopen in de kerk ook tegen banners op met daarop een QR-code voor een donatie via Tikkie. Vrienden van de Lokhorstkerk maakten samen bovendien een filmpje (zie onder dit artikel)  met de oproep om de herstelactie financieel te steunen; deze is op Youtube te bekijken.

Nieuw boekje

De projectgroep Duurzaam Dak Lokhorstkerk bereidt tevens de publicatie voor van een nieuw boekje over de Lokhorstkerk: vlot geschreven en rijk geïllustreerd. “Verhalen over de geschiedenis van dit gebouw en de betekenis voor het sociale en culturele leven van de stad verdienen een breed publiek”, zegt samensteller Monique Roso hierover. Het boekje verschijnt in november 2022; in de voorinschrijving kunnen mensen het tot 31 augustus met korting bestellen. De opbrengst van het boekje is bestemd voor de restauratie.  

Over de kerk en haar belangrijkste gebruikers

De Doopsgezinde Gemeente startte in 1638 met de bouw van de Lokhorstkerk op voormalige gronden van het hof van de graven van Holland. De kerk werd tien jaar later uitgebreid tot zijn huidige omvang. Oorspronkelijk is de kerk een schuilkerk, maar sinds de verbouwing in 1823 is ze zichtbaar vanaf de straat. Het orgel (in 1999 gerestaureerd) werd in 1774 gebouwd door de Oostenrijkste orgelbouwer Johannes Mitterreither die zich in Leiden had gevestigd. Tot de dag van vandaag is de Doopsgezinde Gemeente eigenaar van het gebouw. De Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeenten houdt hier iedere zondag hun kerkdienst.

Over het project Duurzaam Dak Lokhorstkerk

Meer informatie over de kerk en over het project is te lezen op de website www.lokhorstkerkleiden.nl

Het project is gestart in november 2021, nadat een deel van het plafond beschadigd raakte. Naar verwachting is het reparatie- en verduurzamingsproject in november 2022 afgerond.Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/wervingscampagne-van-start%3A-duurzaam-dak-voor-de-lokhorstkerk

Related Articles

Laat een reactie achter