Home » Wonen aan het water in Leiden

Wonen aan het water in Leiden

Door Harry Verheijen
Leiden

Leiden is de stad van veel grachten en biedt hierdoor ook een unieke woonervaring voor diegene die rust willen. Wonen aan het water in Leiden is veel meer dan alleen een plek om je hoofd leeg te laten lopen en de nodige rust te gunnen. Door middel van aan het water te wonen voelen mensen zich meer verbonden met de levensstijl en de stad zelf.

De grachten van Leiden

Leiden staat bekend om zijn uitgebreide grachtenstelsel. Deze grachten zijn oorspronkelijk aangelegd voor handel en transport, maar zorgen nu voor een prachtig landschap midden in de stad. Wonen aan de grachten biedt de bewoners een spectaculair uitzicht op historische gebouwen, bruggen en bootjes die langzaam langs varen. Voor veel mensen is dit echter nog een onbekende stad, maar het is zeker een stad die de moeite waard is om te bezoeken.

Rust en ontspanning aan het water

Een van de grootste voordelen van wonen aan het water in Leiden is de rust en ontspanning die het met zich meebrengt. De kalme deining van het water en het geluid van eenden die voorbij zwemmen, creëren een sfeer van sereniteit. Het is de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven, en toch ben je midden in het centrum van de stad. Zo is het ideaal om hier te wonen voor iedereen, want je kan je eigen rust creëren. Dit kan dan als je buiten bent, maar dat kan je ook doen in het huis zelf. Zo kan je het klassieke Leiden meenemen naar binnen en elementen ervan toevoegen in je interieur. Zo kan je dit samen met een interieurontwerper zoals Haemers Klinkers doen om alle ruimte optimaal te benutten. Op deze manier heb je zowel rust buiten, maar ook binnen in je huis.

Actief leven aan het water

Wonen aan het water betekent niet alleen ontspanning, maar het biedt ook tal mogelijkheden met betrekking tot een actief leven. Veel Leidenaren gebruiken de grachten voor activiteiten zoals kajakken, roeien en zeilen. Het is dan ook een geweldige manier om goed fit te blijven, maar vooral ook goed te kunnen genieten van de prachtige omgeving. Naast de activiteiten is dit ook vaak de plek waar het studentenleven start. Veel studenten wonen in de herenhuizen langs het water en hierdoor kan er ook wat lawaai zijn. Dit is echter logisch met het uitgebreide studentenleven wat plaats vindt in Leiden.

De gemeenschap van waterbewoners

Een van de charmante aspecten van het wonen aan het water in Leiden is de hechte band die je kan opbouwen met de mensen die er wonen. De buurschappen langs de grachten vormen vaak een hechte band en hierbij komen dan natuurlijk ook feestjes kijken. Zo worden er feesten, buurtbarbecues en boottochten georganiseerd. Het is een geweldige manier om nieuwe vrienden te maken en betrokken te raken bij hun eigen cultuur.

Wonen op een woonboot in Leiden

Voor de personen die echt willen genieten van de ervaring van het wonen aan het water. Is er natuurlijk ook de optie om op een woonboot te gaan wonen. Leiden heeft tal woonboten te huur en te koop die variërend zijn van traditioneel tot aan luxe. Er zijn heel veel mooie woonboten zoals de “creatief met kurk” boot die allemaal hun eigen charmes hebben.

Lees ook:  Leidse kandidatenlijst PvdD vastgesteld: Martine van Schaik trekt de lijst

Woon je sinds kort in Leiden en kan je wel wat inspiratie gebruiken voor jouw interieur? Bekijk dan ook onze blog: woonkamer inrichten in Leiden.

Related Articles