Home » Zuid-Holland een van de duurste provincies op het gebied van wegenbelasting

Zuid-Holland een van de duurste provincies op het gebied van wegenbelasting

Door Harry Verheijen

LEIDEN

Wie dacht dat de wegenbelasting in 2020 duur was moet toch wel geschrokken zijn toen ze de rekening van 2021 op de mat kregen. Ook dit jaar is de wegenbelasting weer omhoog gegaan. Zelf na een jaar van bijna niks doen en de auto laten staan, gaan de kosten omhoog.

 

Wat is wegenbelasting

Voor wie het nog niet wist, wegenbelasting is belasting die je betaald over een auto die jonger is dan 40 jaar. Het bedrag dat je betaald is afhankelijk van de provincie waarin je woont, het gewicht van de auto, hoe milieuvervuilend de auto is en het soort auto. Vooral de auto’s met het gewicht van 1.200 kilo zijn duurder geworden in wegenbelasting. Het verschil in wegenbelasting komt vooral omdat de provincies opcenten mogen rekenen. Dit betekent dat ze een percentuele verhoging mogen rekenen ten behoeve van de provincie.

 

Kosten in Leiden

Als je dus in leiden woont en bijvoorbeeld een Volkswagen Golf hebt dan kom je meer aan het betalen. In 2020 betaalde je ongeveer 620 euro per jaar voor een benzineauto. Dit was al hoog. Volgens rijschool Nuenen betaalde je in Brabant bijvoorbeeld maar 584 euro per jaar.  Gelukkig stijgt de wegenbelasting in Zuid-Holland niet zo snel als die in Brabant. In Zuid-Holland betaal je nu 4 euro meer voor de wegenbelasting, in Brabant is dit bijvoorbeeld al 8 euro meer. De Nederlanders die het meeste geluk hebben zijn de mensen in Noord-Holland. Zij betalen in 2021 maar 564 euro aan wegenbelasting. De meeste pech hebben ze in Groningen daar stijgt de wegenbelasting dit jaar naar 632 euro.

 

Diesel auto’s

Ook diesel auto’s moeten het ontgelden. Voor een nieuwe diesel auto betaalde je Leiden vorig jaar 1268 euro wegenbelasting per jaar. In 2021 stijgt dit bedrag naar 1284 euro per jaar. Als je een oudere diesel auto hebt dan wordt de wegenbelasting zelfs 1480 euro per jaar. Dit maakt dat op zowel het gebied van benzine auto’s als op het gebied van diesel auto’s Zuid-Holland een van de duurste provincies is van Nederland.  Alleen Groningen en Drenthe moeten meer betalen aan de wegenbelasting.

Lees ook:  Universiteit Leiden onderzoekt bacteriën in helmen leenscooters

Related Articles

Laat een reactie achter