Home » Jongeren aangehouden voor (zware) mishandeling en bedreiging

Jongeren aangehouden voor (zware) mishandeling en bedreiging

Door Harry Verheijen


Sinds begin 2021 nam het aantal overlastmeldingen vanuit het Bos- en Gasthuisdistrict toe. De overlast nam in toenemende mate agressieve en intimiderende vormen aan. In totaal zeven slachtoffers hebben inmiddels aangifte gedaan van zware mishandeling, poging doodslag en bedreiging gepleegd door een groep jongeren.

Uit gesprekken met de slachtoffers werd duidelijk dat men uit angst voor repressailles niet alle incidenten bij de politie meldde en/of geen aangifte durfde te doen. Daarnaast bleek uit de verklaringen dat de jongeren in wisselende samenstellingen de strafbare feiten pleegden. Door deze incidenten en de intimiderende manier waarop deze groep zich manifesteert, is in de wijk een gevoel van onrust en onveiligheid ontstaan.

Sinds het voorjaar is de samenwerking met onder andere jongerenwerk geïntensiveerd om meer zicht te krijgen op de problemen in de wijk en te zoeken naar mogelijkheden om de veiligheid en het veiligheidsgevoel in de wijk te verbeteren. Vanuit de politie is er extra ingezet op surveillance in de wijk.

Verhoor
Door Politie Leiden Zuid is stevig ingezet op deze zaken om de verantwoordelijken in de kraag te kunnen vatten. Nadat een officier van justitie toestemming verleende de verdachten buiten heterdaad aan te houden, hield de recherche maandag 28 en dinsdag 29 juni vijf verdachten aan in de leeftijd van 15 tot 18 jaar. Zij zijn ingesloten voor verhoor en de recherche zal de rol van de nu aangehouden verdachten in de zeven aangiftes onderzoeken. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Na de aanhoudingen zijn wijkagenten direct de wijk in gegaan om gesprekken te voeren met buurtbewoners en de ouders van de verdachten.

Vanwege de angst in de wijk, bestaat het vermoeden dat de onderste steen nog niet boven is. Teamchef Irene Mulder van team Leiden Zuid: “We snappen heel goed dat mensen, en zeker de vaak jonge slachtoffers, bang zijn voor de reacties van de verdachten en anderen. We slaan als politie de handen ineen met onder andere het openbaar ministerie en de gemeente om deze vorm van intimidatie een halt toe te roepen. Daarbij is het voor ons van het grootste belang dat slachtoffers aangifte doen. Dat kan eventueel ook op een andere locatie wanneer men zich daar prettig bij voelt.”

Burgemeester
De Leidse burgemeester Lenferink neemt de situatie in de wijk en de ernstige incidenten zeer serieus: “Het gedrag van deze jongeren tolereren wij absoluut niet en samen met politie doen we er alles aan de veiligheid weer terug in de wijk te brengen. Het jongerenwerk is geïntensiveerd en de politie is extra aan het surveilleren in de wijk. De aanhoudingen van gisteren en vandaag maken deel uit van onze aanpak. Ik doe ook een oproep: Als wijkbewoners of anderen iets over deze zaken horen, laat het dan ook de politie weten. Dat kan anoniem, via www.meldmisdaadanoniem.nl of via 0800-7000. Een melding kan de politie helpen daders van dit verwerpelijke gedrag op te pakken. Ik vind het van het grootste belang dit snel een halt toe te roepen. We zijn hier heel scherp op, laat dat duidelijk zijn”. Bron: https://www.politie.nl/nieuws/2021/juni/29/06-leiden-jongeren-aangehouden-voor-zware-mishandeling-en-bedreiging.html

Lees ook:  Achtervolging met 15 politiewagens; vijf aanhoudingen

Related Articles

Laat een reactie achter