Home » Fietsen in Leiden niet verstandig

Fietsen in Leiden niet verstandig

Door Harry Verheijen
fietsen in Leiden

Fietsen is een van de meest populaire manieren om door Nederland te reizen. Met een uitgebreid netwerk van fietspaden en een cultuur die fietsvriendelijk is, is het geen wonder dat de fiets een essentieel onderdeel van het dagelijks leven is geworden. Uit onderzoek blijkt echter dat Leiden een van de minst veilige steden is om te fietsen in Nederland. In dit blogartikel zullen we de redenen hiervoor onderzoeken en enkele tips delen om veilig te fietsen in deze prachtige stad.

Dubbele aantal fietsongevallen

Leiden staat op plek twee in de top tien van plekken, waar de meeste ongevallen met fietsers voorkomen. In Leiden vinden er 10.4 ongevallen per 10.000 inwoners plaats, wat het dubbele is van Nederland. Zuid-Holland is voor de fietsende Nederlander sowieso de onveiligste provincie om te fietsen. Hier vind je circa 6.5 ongelukken met fietsen per 10.000 inwoners.

Fietsen in Leiden: ongelukken per gemeente

Bij de gemeente Oegstgeest vind je veel ongelukken met elektrische fietsen. Het totaal  aantal ongelukken in deze gemeente is 7.2 per 10.000 inwoners en hiervan is een derde van de ongevallen met een elektrische fiets. De gemeente Zoeterwoude heeft een lager aantal ongelukken, namelijk 6.7. In Leiden en Leiderdorp heeft 7% van alle fietsongevallen te maken met een elektrische fiets. In Voorschoten wijkt dit gemiddelde ontzettend af van de lokale en landelijke standaard zelfs. Hier vind je 3.1 ongevallen per 10.000 inwoners.

in leiden fietsen

Mogelijke verklaringen voor de fietsongelukken

Veel mensen nemen dagelijks de fiets om op hun werk te komen of om op de universiteit te komen. Het groeiende aantal fietsers op de weg vergroot de kans op verkeersconflicten en ongevallen. Leiden is een drukke stad, vooral in het stadscentrum en rondom de universitaire campussen. De drukte kan leiden tot meer verkeersopstoppingen en potentieel gevaarlijke situaties voor fietsers. Zowel fietsers als automobilisten kunnen soms onoplettend zijn, bijvoorbeeld door het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden of fietsen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Het weer in Nederland kan onvoorspelbaar zijn, met regen en gladde wegen als potentiële risicofactoren voor fietsers.

Liever met de auto?

Als je dit soort berichten leest, dan durf je fietsen in Leiden niet meer en wordt rijden met de auto een stuk interessanter. Het is echter wel belangrijk dat je altijd je sleutel bij je houdt en hem niet verliest. Toch eens je sleutel in het slot laten zitten en moet je je auto openen zonder sleutel? Bel dan een lokale slotenmaker.

Wil je meer lezen over Leiden? Lees dan ook eens over het Jongeren Op Gezond Gewicht initiatief of lees dit artikel over het zomerweer in Leiden overleven.

Lees ook:  Studenten mboRijnland voeren bedrijfsscan uit | | Leiden

Related Articles