Home » Leidse schuilplaats uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt

Leidse schuilplaats uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt

Door Harry Verheijen


Leiden

Leidse schuilplaats uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt

Fotografie: Erfgoed Leiden en Omstreken

4 mei 2021

LEIDEN – Overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog zijn in Leiden vrij zeldzaam. De verrassing was dus extra groot bij Erfgoed Leiden en Omstreken toen er een melding binnen kwam van een betonnen bunkertje in een tuin aan de Rijnsburgerweg. Het bleek om een schuilplaats te gaan.

Het was niet meteen duidelijk dat het om een schuilplaats uit de Tweede Wereldoorlog ging. Het gebruikte beton en de vorm wezen naar de Tweede Wereldoorlog of naar de periode van de Koude Oorlog. Archieven van Erfgoed Leiden en Omstreken zorgden voor meer duidelijkheid: in de beeldbank bevinden zich meerdere tekeningen uit 1940 van schuilplaatsen met dezelfde buisvorm. 

Privé-bunker

De tekeningen zijn gemaakt na de capitulatie van Nederland. Erfgoed Leiden en Omstreken denkt dat de gemeente Leiden in openbare schuilplekken wilde voorzien tijdens de bezetting.

De gevonden bunker aan de Rijnsburgerweg staat niet op de kaart met destijds geplande openbare schuilplekken. Daarom was het waarschijnlijk een schuilplek voor privé gebruik. De schuilplek bood geen bescherming tegen een directe granaatinslag, maar wel tegen eventuele rondvliegende fragmenten en scherven tijdens luchtaanvallen.

Andere bunkers

In 2015 kwam bij werkzaamheden aan de Haarlemmerweg een telefoonbunker uit de Tweede Wereldoorlog aan het licht. Een grotere versie aan de Morsweg is wel het bekendste overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog in Leiden.

Altijd op de hoogte

Volg het nieuws uit de Leidse regio via onze app, gratis te downloaden via Google Play en de App Store.

Het nieuws elke dag om 19.00 uur in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Luister ook naar Unity.NU.Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/leidse-schuilplaats-uit-de-tweede-wereldoorlog-ontdekt

Lees ook:  Botsing op de Hoge Rijndijk

Related Articles

Laat een reactie achter