Home » Slachtoffer verliest bijna 3000 euro door WhatsApp fraude

Slachtoffer verliest bijna 3000 euro door WhatsApp fraude

Door Harry Verheijen


Leiden

Slachtoffer verliest bijna 3000 euro door WhatsApp fraude

4 mei 2021

LEIDEN – Een 59-jarige inwoonster van Leiden kreeg op dinsdag 30 maart een zogenaamd WhatsApp bericht van haar dochter met een hulpvraag. Het slachtoffer maakte vervolgens een bedrag van 2751 euro over naar de zogenaamde bankrekening van haar dochter.

De politie toont dinsdagavond om 17.00 uur camerabeelden van de pinner in Rotterdam bij TV West. Informatie over de zaak kan doorgegeven worden via de gratis opsporingstiplijn 0800-6070 of bel anoniem met M.0800-7000. 

Wat is WhatsApp fraude?

Bij WhatsApp fraude ontvang je een berichtje van iemand die dichtbij je staat. Dit kan een goede vriend of een familielid zijn, maar ook een volwassen zoon of dochter. Dit was ook het geval bij de zaak uit Leiden. Vaak is de telefoon van de betreffende persoon gehackt, maar oplichters laten het slachtoffer ook geloven een nieuw nummer te hebben. Hierbij wordt aan alle details gedacht: de profielfoto wordt gestolen van sociale media en de oplichter kijkt ook naar andere informatie op sociale media. Hierdoor lijkt het alsof je met de bekende zelf spreekt.

WhatsApp fraude kan voorkomen worden. Vraagt een bekende om geld over te maken? Bel dan altijd de persoon om het even te controleren. Als de persoon zegt dat dit niet kan, vraag dan om een ingesproken bericht. Wanneer dit ook geen optie is, dan weet je dat het niet pluis is. Pogingen tot WhatsApp fraude kunnen gemeld worden bij de Fraudehelpdesk.nl. Bij de politie kun je ook aangifte doen van geslaagde WhatsApp fraude en pogingen daartoe.

Altijd op de hoogte

Volg het nieuws uit de Leidse regio via onze app, gratis te downloaden via Google Play en de App Store.

Het nieuws elke dag om 19.00 uur in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Luister ook naar Unity.NU.Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/slachtoffer-verliest-bijna-3000-euro-door-whatsapp-fraude

Lees ook:  Politie Wassenaar waarschuwt voor flauwval challenge

Related Articles

Laat een reactie achter