Home » Leidse studenten roeien honderd kilometer voor goed doel

Leidse studenten roeien honderd kilometer voor goed doel

Door Harry Verheijen


Leiden

Leidse studenten roeien honderd kilometer voor goed doel

Fotografie: V.l.n.r.; Stuurvrouw Linda de Jonge, Quinten, Daan, Jelmer, Floris, Marijn, Ivar, Victor en Bas

25 mei 2021 | Redacteur: Tijs Blom

LEIDEN – Volgende week woensdag, op 2 juni, gaan acht Leidse studenten de uitdaging aan om maar liefst honderd kilometer te roeien. Dit doen zij ter ere van één van de langste roeimarathons ter wereld, de Ringvaart Regatta. Als onderdeel van deze uitdaging halen de studenten geld op voor de stichting Petje Af Den Haag. 

Het initiatief

De acht studenten (alle acht lid van LSV Minerva) zochten met hun jaarclub naar mogelijkheden om ondanks de lockdown toch met elkaar activiteiten te kunnen ondernemen. Toen zij er in het begin van dit jaar achter kwamen dat sporten in groepsverband tot en met 27 jaar toegestaan was, kwam de Ringvaart Regatta op hun pad. het plan om hieraan deel te nemen nam steeds serieuzere vormen aan, en was volgens Bas Wolters (één van de acht deelnemende roeiers) ‘een ideale kans voor ons om deze uitdaging op te pakken.’

Omdat een deel van de acht Minervanen ook lid is bij studentenroeivereniging Njord, hadden de roeiers toegang tot materiaal en een plaats om voor de roeitocht te trainen. Alle ingrediënten voor een geslaagde uitdaging leken aanwezig, op één na: een stuurman of stuurvrouw. Deze vonden roeiers in stuurvrouw Linda de Jonge, die er volgens de studenten voor zorgt dat zij niet ‘doelloos ronddobberen over de Leidse wateren.’

Hoewel een deel van de jaarclub uit (oud) roeiers bestaat, was de voorbereiding voor de Ringvaart Regatta volgens de studenten een behoorlijke opgave. Mede dankzij het niveau van fitheid van de groep moesten er drastische maatregelen genomen worden in de leefstijl van de studenten. Het ‘luxeleventje’, moest naar eigen zeggen op de schop; onder andere het alcoholgebruik werd flink verminderd. 

Roeien in de regio

De deelnemers van de Ringvaart Regatta roeien dit jaar vanwege de aanhoudende coronamaatregelen een alternatieve route. Normaliter starten alle deelnemers op een centraal punt in Nederland, maar dit jaar roeien alle deelnemende teams op ‘eigen water’. Voor de Leidse deelnemers houdt dit in dat zij hun route zowel zullen starten als eindigen bij de studentenroeivereniging Njord. De door de studenten geplande route leidt hen verder onder andere langs Schiphol en Haarlem. 

De roeiers zullen volgende week woensdag rond 7.00 uur van start gaan en plannen tussen 22.00 en 23.00 uur de honderd kilometer te hebben afgerond.


De route van de acht roeiers

Petje af

Met de roeitocht halen de acht Leidse studenten geld op voor de stichting Petje af Den Haag. Deze stichting zet zich in voor kinderen in en rondom stadsdeel Haagse Hout. Door middel van een aanvullend onderwijsprogramma voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar stimuleert Petje af talentontwikkeling van kinderen in de regio, en wil de stichting deze kinderen gelijke kansen bieden ten opzichte van hun leeftijdsgenoten. 

De roeiers stellen een betere toekomst voor deze kinderen graag te willen ondersteunen. ‘Al kunnen we op deze manier maar een heel klein steentje bijdragen aan het verbeteren van toekomstperspectief en de horizon van de kinderen verbeteren dan dragen we daar graag aan bij’, aldus Wolters. Mede hierom zetten de acht Minervanen zich inmiddels al een aantal maanden voor Petje af in. Op het moment van schrijven is er door de roeiers al 1.361 euro voor de stichting opgehaald.

Lees ook:  GL Leiden zoekt nominaties voor het Groene Lintje 2022

Volg de studenten

De tocht van de acht Leidse studenten is te volgen op Instagram via @ringvaart.minerva.2021 en via www.ringvaartminerva.nl. Via deze website kan ook worden gedoneerd. Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/leidse-studenten-roeien-honderd-kilometer-voor-goed-doel

Related Articles

Laat een reactie achter