Home » Vaccineren met Janssen vaccins begonnen

Vaccineren met Janssen vaccins begonnen

Door Harry Verheijen


Leiden

Vaccineren met Janssen vaccins begonnen

21 april 2021

LEIDEN – Woensdagmorgen is in het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden de eerste vaccinatie met het Leidse Janssen-vaccin uitgevoerd. De eerste prik werd gezet bij een Leidse ggz-medewerker. Demissionair minister Hugo de Jonge was woensdagochtend aanwezig bij het zetten van de eerste prik in Leiden. 

Met het zetten van deze prik is het vaccineren met het Janssen-vaccin in Nederland, dat eerder dit jaar werd uitgesteld, officieel van start gegaan. Nederland heeft op dit moment ongeveer 80.000 doses van het Janssen-vaccin. Deze worden verdeeld over ziekenhuizen in het land waar ze gebruikt zullen worden om ziekenhuismedewerkers met direct patiëntencontact te beschermen.

Het vaccineren met het Janssen-vaccin in Nederland werd eerder dit jaar uitgesteld, omdat er in de Verenigde Staten een aantal meldingen van ernstige trombose na vaccinatie met het Janssen-vaccin geconstateerd waren. Dinsdagavond bevestigde demissionair minister De Jonge op de persconferentie over de coronamaatregelen dat de voordelen van het vaccineren met het Janssen-vaccin opwegen tegen risico’s hiervan. Hiermee volgde De Jonge het advies van het Europees Medicijnagentschap (EMA). Het EMA oordeelde dat de kans op trombose na vaccinatie met het Janssen-vaccin zeer klein is. Ook stelde het EMA dat het niet mogelijk is om te zeggen of deze bijwerking vaker of minder vaak voorkomt dan bij vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin.

De ampul van de eerste dosis van het Janssen-vaccin, die woensdagmorgen gebruikt werd bij de vaccinatie van de ggz-medewerker in Leiden, zal worden tentoongesteld in het Rijksmuseum Boerhaave. Eerder dit jaar werd bekend dat de ampul van de eerste coronavaccinatie in Nederland eveneens in dit museum zal worden tentoongesteld. 

Altijd op de hoogte
Volg het nieuws uit de Leidse regio via onze app, gratis te downloaden via Google Play en de App Store


Het nieuws elke dag om 19.00 uur in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.


Luister ook naar Unity.NU.Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/vaccineren-met-janssen-vaccins-begonnen

Lees ook:  Naturalis Europees museum van het jaar

Related Articles

Laat een reactie achter