Home » Alles wat je moeten weten over de verkiezingen in de Leidse regio | | Leiden | Leiderdorp | Oegstgeest | Voorschoten

Alles wat je moeten weten over de verkiezingen in de Leidse regio | | Leiden | Leiderdorp | Oegstgeest | Voorschoten

Door Harry Verheijen


Regio

Alles wat je moeten weten over de verkiezingen in de Leidse regio

19 februari 2021

REGIO – Over minder dan een maand zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer en gemeenten in de regio bereiden zich voor. In vergelijking met vorige verkiezingen zijn er veel meer mensen nodig om alles in goede banen te leiden. Zo zijn er looproutes, worden de hokjes regelmatig schoongemaakt en krijgt iedereen een eigen rode potloodje.

Veel scholen en verzorgingshuizen zien dit jaar af als stemlocaties. In plaats daarvan is het mogelijk om te stemmen in bijvoorbeeld dansscholen, sporthallen en kerken. De gemeenten in de regio laten weten in ieder geval genoeg stembureauleden te hebben. Er wordt nog gekeken of er nog tellers nodig zijn, meer daarover wordt waarschijnlijk aankomende week bekend.

Stemmen risicogroepen

Dit jaar mogen inwoners in de regio boven de 70 jaar ook via de post stemmen. Deze mensen krijgen naast hun stempluspas ook een briefstempakket met stembiljet en retourenvelop. Het is hierbij belangrijk dat het stembiljet voor vrijdag 12 maart 17.00 door de gemeente is ontvangen. Te laat? Dan is ook mogelijk om het briefstempakket tot 17 maart af te leveren.

Op een deel van de stemlocaties is het dit jaar mogelijk om vervroegd te stemmen op 15 en 16 maart. Dit is voornamelijk bedoeld voor mensen in de risicogroepen. In Oegstgeest is al bekend dat twee stemlocaties eerder opengaan, het gemeentehuis en het dorpscentrum op de Lijtweg. In Zoeterwoude is het mogelijk om vervroegd te stemmen in sporthal De Klaverhal en in De Eendenkooi. In Leiderdorp zijn het Winkelhofplein en Gebouw Irene geopend voor vervroegd stemmen. De Boschbloem en het Bondsgebouw zijn in Voorschoten geopend. Het is in Leiden nog niet bekend hoeveel en welke stemlocaties eerder opengaan.

Aanpassingen

Om het stemmen veilig te laten verlopen nemen gemeenten verschillende maatregelen. Iedereen moet bij de ingang de handen desinfecteren en een mondkapje dragen. Ook krijgt iedereen dit jaar een eigen rode potloodje. Tussen de kiezers en stembureauleden worden schermen geplaatst. Bij de stempas krijgt iedereen daarnaast een gezondheidscheck.

Wanneer je niet overal ‘nee’ kan invullen vraagt de gemeente om dan ook niet te komen, maar iemand anders voor je te laten machtigen. Verschillende gemeenten waarschuwen ook dat er in de stemlocaties maar een bepaalde hoeveelheid mensen toegelaten worden, het is dus mogelijk dat je buiten moet wachten.

Referendum Roomburgpark 

Inwoners van Leiden mogen tijden de landelijke verkiezing op 17 maart ook stemmen over het bestemmingplan van het Roomburgpark. Het Roomburgerpark bestaat nu uit drie hockeyvelden, een tennisclub, speeltuin De Speelschans en een park. De gemeente wilt hier een wijksportpark maken, waarbij een vierde veld wordt aangelegd, de speeltuin wordt opgeschoven en het park een betere verbinding krijgt met de wijk. Maar deze plannen stuitte op veel verzet omdat veel groen in het park dan verdwijnt. Er werd een handtekening inzamelactie gestart en binnen de kortste keren werd het nodige aantal, 5000 handtekeningen, verzameld. 

Stemmen in de buurt

Meer informatie over stemmen in de buurt is te vinden op de gemeentewebsite van Oegstgeest,Zoeterwoude, Voorschoten en Leiderdorp. In Leiden wordt later nog bekend gemaakt waar de stemlocaties zijn.

Lees ook:  Hoogheemraadschap en Zoeterwoude gaan klimaatopgave aan

Altijd op de hoogte    

Volg het nieuws uit de Leidse regio via onze app, gratis te downloaden via Google Play en de App Store.  


Het nieuws elke dag om 19.00 uur in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.  


Luister ook naar Unity.NU.Source link

Related Articles

Laat een reactie achter