Home » LUMC krijgt grote subsidie om kunstmatige intelligentie uitlegbaar te maken aan artsen

LUMC krijgt grote subsidie om kunstmatige intelligentie uitlegbaar te maken aan artsen

Door Harry Verheijen


Leiden

LUMC krijgt grote subsidie om kunstmatige intelligentie uitlegbaar te maken aan artsen22 mei 2021

LEIDEN – Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een subsidie gekregen van ruim 800.000 om kunstmatige intelligentie beter uitlegbaar te maken. Op basis van data kan kunstmatige intelligentie voorspellen welke behandeling het beste is voor een individuele patiënt. Maar omdat de techniek achter deze voorspellingen soms moeilijk te begrijpen is voor artsen, wordt deze toepassing nog niet zo vaak gebruikt in het ziekenhuis.

‘Kunstmatige intelligentie (KI), ofwel artificial intelligence, is erg populair’, vertelt projectleider bij het LUMC Tanja Alderliesten. ‘In de zorg is ontzettend veel mogelijk met KI, maar het wordt nog niet zo vaak in de praktijk gebruikt.’ Alderliesten en collega’s denken dat dit mede komt doordat de techniek erachter voor veel mensen een ‘black box’ is. ‘Artsen snappen niet goed hoe KI werkt en vinden het hierdoor lastig een voorspelling blindelings te vertrouwen.’ Door nieuwe vormen van KI te ontwikkelen die wél uitlegbare modellen kunnen leren, hopen de onderzoekers dat KI vaker zijn weg vindt naar de kliniek.

‘Bij KI wordt er zoveel mogelijk patiëntendata ingevoerd, aan de hand hiervan wordt er een model aangeleerd. Dit model kan vervolgens een voorspelling doen voor nieuwe patiënten”, legt Alderliesten uit. Zo kan een model bijvoorbeeld voorspellen wat de beste behandeloptie is voor een patiënt op basis van bepaalde DNA-kenmerken.

Alderliesten hoopt door artsen mee te nemen in het ontwikkelen van inzichtelijkere modellen, de acceptatie voor gebruik in de kliniek te vergroten. ‘Daarnaast denken we dat het meenemen van de menselijke intelligentie een belangrijke verfijning van de modellen kan opleveren waardoor bijvoorbeeld verbanden tussen data gelegd kunnen worden die nog niet bekend waren.’

Innovation center for AI

Door de subsidie van het Gieskes-Strijbis Fonds kunnen Alderliesten en collega’s van Amsterdam UMC en CWI meteen aan de slag. ‘We willen hiermee een langlopende onderzoekslijn en een zogenaamd Innovation Center for AI opzetten.’ De focus van de onderzoekers ligt voor nu op oncologie patiënten. ‘Maar het is ons ultieme streven om een algemeen bruikbare vorm van uitlegbare KI te ontwikkelen die bijvoorbeeld ook voor Alzheimer patiënten ingezet kan worden,’ aldus Alderliesten toe.Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/lumc-krijgt-grote-subsidie-om-kunstmatige-intelligentie-uitlegbaar-te-maken-aan-artsen

Lees ook:  LUMC Leiden erkend voor kwaliteit zorg kankerpatiënten

Related Articles

Laat een reactie achter