Home » Omgevingsvisie Leiden 2040: ‘Het kompas voor de toekomst van Leiden’

Omgevingsvisie Leiden 2040: ‘Het kompas voor de toekomst van Leiden’

Door Harry Verheijen


Leiden

Omgevingsvisie Leiden 2040: 'Het kompas voor de toekomst van Leiden'

Fotografie: Gemeente Leiden

14 juli 2021

LEIDEN – Het college heeft de nieuwste versie van de Omgevingsvisie Leiden 2040 na inspraak vastgesteld en het wordt nu aangeboden aan de gemeenteraad. Maar wat is de Omgevingsvisie precies en is het belangrijk?

Volgens de gemeente is de Omgevingsvisie erg belangrijk. Het is een van de voorbereidingen voor de invoering van de Omgevingswet. In het plan staat grof beschreven hoe Leiden omgaat met onderwerpen zoals woningen, bereikbaarheid, klimaatverandering, economie, gezondheid en (maatschappelijke) voorzieningen. Het schetst een samenhangend toekomstbeeld van de stad als een soort ‘kompas’.

De uitwerking is opgedeeld in vier thema’s: groen-blauw raamwerk, aantrekkelijk vestigingsklimaat, duurzame mobiliteit en bodem als fundament. Binnen de thema’s zijn ‘stadskeuzes’ die richting geven aan de toekomstige ontwikkelingen in Leiden. Zo wil de gemeente bijvoorbeeld liever bouwen in de stad dan bouwen in het buitengebied. 

Nieuwe versie

In 2019 werd de eerste versie van de Omgevingsvisie opgesteld. Afgelopen april en mei lag de visie ter inzage. ‘Uit de adviezen en reacties op de Ontwerp Omgevingsvisie blijkt dat veel mensen zich betrokken voelen bij de toekomst van Leiden. Dat is goed om te zien,’ vertelt wethouder Fleur Spijker. Naar aanleiding van de reacties is de visie aangepast. ‘We hebben verschillende aanpassingen en aanvullingen gedaan in deze nieuwe versie. Zo is bijvoorbeeld het hoofdstuk over leefmilieus verduidelijkt.’ Ook zijn onderwerpen zoals bodem, energie en mobiliteit aan de visie toegevoegd.Visiekaart Omgevingsvisie Leiden 2040 (Gemeente Leiden)


‘Met deze nieuwe versie van de Omgevingsvisie Leiden 2040 maken we een volgende sprong, waarbij we de stad tegelijk vergroenen, verduurzamen, kwaliteit toevoegen en ruimte maken voor extra woningen, banen en voorzieningen. Zo spelen we in op de grote opgaven die op de stad afkomen, koesteren we de huidige kwaliteiten van de stad en geven we een kader voor de verdere ontwikkeling van de stad,’ aldus wethouder Spijker.

‘Trots’
De wethouder laat ook op Twitter weten trots te zijn op de nieuwe versie van de Omgevingsvisie. In de tweet verwijst ze specifiek naar het plan, dat omgedoopt is naar het ‘Singelpark XL‘, om meer groen in Leiden met elkaar te verbinden. Dit plan is onderdeel van het duurzame groen-blauw raamwerk uit de Omgevingsvisie.

Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/omgevingsvisie-leiden-2040%3A-%27het-kompas-voor-de-toekomst-van-leiden%27

Lees ook:  Leidse tractorbestuurster aangehouden voor omverrijden fietser

Related Articles

Laat een reactie achter