Home » Miljoenenclaim dreigt nog altijd na afblazen bouwplannen: ‘Denk dat het minder wordt’

Miljoenenclaim dreigt nog altijd na afblazen bouwplannen: ‘Denk dat het minder wordt’

Door


Oegstgeest

Unity.NU met het nieuws van Sleutelstad Logo Sleutelstad

Miljoenenclaim dreigt nog altijd na afblazen bouwplannen: ‘Denk dat het minder wordt’


1 augustus 2023 | Redacteur: Marleen Hogendoorn

Er hangt de gemeente Oegstgeest nog altijd een miljoenenclaim boven het hoofd. De gemeenteraad zette in 2021 een streep door de bouw van woningen in het Hofbrouckerpark. Ontwikkelaar Sedos had de plannen voor vier flats al klaarliggen. Het bedrijf eist nu een schadevergoeding van 8,6 miljoen euro. Burgemeester Emile Jaensch zegt dat hij verwacht het mee gaat vallen. “Onze verwachting is dat het lager wordt.”

Ontwikkelaar Sedos wilde vier flats, met 137 appartementen, bouwen in het Hofbrouckerpark. De plannen zorgden voor veel discussie onder gemeenteraadsleden en leidde zelfs tot een motie van treurnis tegen het college van burgemeester en wethouders. Ook werd er door de gemeenteraad een motie aangenomen die ervoor zorgde dat de plannen van de ontwikkelaar niet uitgevoerd konden worden.

De gemeenteraad heeft hierbij steun gekregen van de bewoners. Zo vertelt Ankie, die al sinds 2009 in de gemeente woont, dat haar grootste wens is dat het Hofbrouckerpark gelaten wordt zoals het nu is. Er ligt een skatepark met daarnaast een aantal sportvelden en witte huisjes, die ooit aanleunwoningen waren. “Bouw er überhaupt niks meer”, vindt zij. En die kant lijkt het, voor nu, op te gaan. “Het is een besluit van de raad uiteindelijk, en ook van het college, dat daar op korte termijn niet gebouwd gaat worden”, vertelt Jaensch.

Op zoek naar betaalbaar huis
Aan de andere kant is het wel goed om na te denken over woningbouw. “Ankie en veel andere bewoners zullen op een gegeven moment ook de leeftijd bereiken, dat ze graag een woning hebben waar ze gelijkvloers kunnen wonen, met een lift”,  legt burgemeester Jaensch uit. Ook wijst hij op de vele jonge mensen die in Oegstgeest op zoek naar een betaalbaar huis. “Dus dat daar nu niet gebouwd wordt, is een feit. Maar we zullen nog zeker met het college op zoek moeten naar andere plekken, waar we de woonwensen van Oegstgeestenaren gaan vervullen.”

Dan moet de gemeente er wel nog uitkomen met de projectontwikkelaar. Die wil gecompenseerd worden nu de plannen voor Hofbrouckerpark niet doorgaan. Voor dat het besluit in de gemeenteraad werd genomen, stuurde projectontwikkelaar Sedos een brief met hierin een schadeclaim van 8,6 miljoen euro. Daar zouden de btw en procedurekosten nog bij moeten komen. Het verandert niets aan het besluit niet te bouwen maar een probleem was het wel.

Lager
Er is namelijk nog steeds geen overeenstemming tussen de projectontwikkelaar en de gemeente. Waardoor de claim nog altijd boven het hoofd van de gemeente hangt. Toch denkt de burgemeester dat het mee kan vallen. “Onze verwachting is dat het wat lager is”, zegt Jaensch hierover. Maar dat er een claim komt is zeker. “Dat heeft de ontwikkelaar aangekondigd, dus die verwachten we ook.”

Hoewel er nu dus van af is gezien, is het laatste woord er nog niet over gezegd volgens de burgemeester. “De ontwikkelaar heeft nog steeds de mogelijkheid om binnen het bestemmingsplan te kijken, wat hij kan doen. En als dat aansluit bij dit plan, dan kan hij daar een vergunning voor aanvragen.”

Lees ook:  Gratis mondkapjes en zelftests voor minimaBron: https://www.unity.nu/artikelen/oegstgeest/miljoenenclaim-dreigt-nog-altijd-na-afblazen-bouwplannen%3A-%E2%80%98denk-dat-het-minder-wordt%E2%80%99

Related Articles