Home » Impopulaire blijverslening blijft als een ‘sympathiek’ gebaar

Impopulaire blijverslening blijft als een ‘sympathiek’ gebaar

Door Harry Verheijen


Zoeterwoude

Impopulaire blijverslening blijft als een 'sympathiek' gebaar

18 februari 2021

ZOETERWOUDE – De blijverslening blijft in Zoeterwoude, ondanks dat het erop leek dat de lening zou verdwijnen. In de raadsvergadering werd donderdagavond besloten om regeling als ‘sympathiek’ gebaar te behouden, al dan niet in een aangepaste vorm.

De blijverslening is voor ouderen die preventieve voorzieningen in hun woning willen treffen, zodat zij langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Het college geeft aan op meerdere momenten de doelgroep over deze regeling te hebben geïnformeerd, maar de gemeente heeft nog geen aanvragen gekregen. De regeling is sinds 2017 van kracht. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ouderen meer naar andere oplossingen zoeken. Daarom stelde het college voor om de blijverslening af te schaffen. 

Een belangrijk middel
Desondanks wilde een meerderheid van gemeenteraad de financiële regeling behouden. ‘Wij hechten er zeer aan dat de blijverslening overeind blijft,’ aldus Mathieu Paardekooper van de VVD. ‘De bevolking van Zoeterwoude vergrijst.’ Ze zien de lening als een belangrijk middel voor senioren om zelfstandig te kunnen blijven wonen. ‘Dat is toch wat wij graag willen met zijn allen.’ CDA-raadslid Josje van Houten stelde wel een voorwaarde bij het behoud van de regeling. ‘We vinden het natuurlijk heel sympathiek, maar we zien ook graag dat het wel gestimuleerd wordt dan,’ aldus Van Houten. ‘Het maakt niet uit welke kant wij opgaan, maar dat er wel stimulering in komt en dat het ook aangemoedigd wordt. Of in ieder geval onder de mensen gebracht wordt. Dat ze ervan weten.’

Opmerkelijk genoeg had Thea van der Kooi van Senioren Belangen Zoeterwoude (SBZ) geen bewaar tegen het afschaffen van de regeling. ‘Er wordt helemaal geen gebruik van gemaakt, en we zijn er al een tijdje mee bezig en het geeft weinig resultaat. Het mag afgeschaft worden.’

Vorm van de lening

Er is voorgesteld om de huidige vorm van de lening aan te passen naar een bredere ‘verzilverlening’. Of dit ook gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.

Het behouden van de financiële regeling kost de gemeente zolang er geen aanvragen zijn niks. Pas als er een lening wordt toegekend heeft dit financiële gevolgen. Het beschikbare budget komt namelijk uit hetzelfde potje voor de startersleningen. De gezamenlijke geldpot is door de raad in 2017 vastgesteld.

Altijd op de hoogte 
Volg het nieuws uit de Leidse regio via onze app, gratis te downloaden via Google Play en de App Store. 

Het nieuws elke dag om 19.00 uur in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.  


Luister ook naar Unity.NU.Source link

Lees ook:  CDA Zoeterwoude wil dat de gemeente vluchtelingen opvangt

Related Articles

Laat een reactie achter