Home » Koningsdag 2021 in Leiderdorp live via televisie | | Leiden | Leiderdorp | Oegstgeest | Voorschoten | Zoeterwoude

Koningsdag 2021 in Leiderdorp live via televisie | | Leiden | Leiderdorp | Oegstgeest | Voorschoten | Zoeterwoude

Door Harry Verheijen


Regio

Koningsdag 2021 in Leiderdorp live via televisie

Fotografie: JP Kranenburg

15 april 2021

LEIDERDORP – “Koningsdag is in Leiderdorp altijd een dag die mensen verbindt en samenbrengt. Op dinsdag 27 april kunnen we vanwege corona voor het tweede achtereenvolgende jaar deze feestdag niet vieren zoals we gewend zijn, maar we doen er alles aan om toch die saamhorigheid te bewerkstelligen.”

 

Door: Corrie van der Laan (Leiderdorps Weekblad)

 

Aan het woord is Hans Kruidenberg, de voorzitter van de Oranjevereniging Leiderdorp. De Oranjevereniging heeft samen met streekomroep Unity.NU een online Koningsdag-programma samengesteld dat start om 9 uur ’s ochtends en duurt tot 3 uur ’s middags. Dit wordt live uitgezonden vanuit het atrium van het gemeentehuis. ’s Avonds gaat het feest verder vanuit de studio van Unity.NU, waar de Vrienden van het Oude Dorp vanaf 7 uur een pubquiz verzorgen.

De Oranjevereniging had afgelopen najaar nog enige hoop dat Koningsdag 2021 weer gewoon uitbundig gevierd zou kunnen worden met de vaste Leiderdorpse succesnummers als de aubade, de vrijmarkt in het Oude Dorp, optredens bij de Hollandse Tuyn, het terrasfeest bij Brasserie Park, Unity NL on tour op het Winkelhofplein, de Oranjeprestatieloop en natuurlijk de familiekermis. Bestuurslid Didos van Dam: “In september zijn we gestart met de voorbereidingen. Voor de zekerheid hadden we een dubbel programma gemaakt, met en zonder corona. Maar het werd al snel duidelijk dat er een vette streep ging door alles waar veel mensen op af zouden komen.”

Dus verschoof de focus naar de ‘met-corona optie’: een zes uur lange interactieve tv-show. “Ons doel is een programma te maken voor, door en met Leiderdorpers, dat aanspreekt en verbinding brengt”, benadrukt Kruidenberg.

 

Thuis meezingen

Traditioneel begint Koningsdag in Leiderdorp met de aubade en dat doet ook de Koningsdaguitzending. “We hebben basisscholen gevraagd de aubadeliedjes op te nemen en op te sturen. We hopen natuurlijk dat heel veel Leiderdorpers thuis uit volle borst meezingen”, vertelt Rudo Slappendel van Unity.NU. “Burgemeester Laila Driessen houdt een toespraak en vanzelfsprekend is er uitgebreide aandacht voor de Leiderdorpers die tijdens de jaarlijkse lintjesregen een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Gewoonlijk staan ze tijdens de aubade op het podium, nu hopen we ze in de uitzending te presenteren.”

’s Ochtends staat ook de prijsuitreiking van de eerste Virtuele Oranje Prestatieloop op het programma. Verder worden filmpjes getoond van optredens van leerlingen van muziekschool MOL en van verschillende dansscholen. Het zit er dik in dat de horeca – inclusief de terrassen – nog steeds gesloten is op 27 april, maar Nico de Bruijn van Grand Café Hofplein en Bob Meijer van Brasserie Park zullen aanschuiven tijdens de uitzending.

 

Filmpjes insturen

De organisatoren hopen dat heel veel Leiderdorpers een inbreng geven. “Ze kunnen bijvoorbeeld hun straat versieren en via Skype het resultaat in de uitzending laten zien, of gewoon een filmpje of foto sturen van hoe zij deze tweede ‘Woningsdag’ vieren”, geeft Slappendel als voorbeelden. Hij is zelf gastheer deze ochtend, waarbij hij wordt bijgestaan door bestuursleden van de Oranjevereniging.

Als de landelijke uitzending van Koningsdag met het bezoek van Koning Willem-Alexander en zijn gezin de High Tech Campus in Eindhoven start, wordt daar automatisch naar overgeschakeld.

Lees ook:  Openbaar vervoer komt langzaam op gang | | Leiden | Leiderdorp | Oegstgeest | Voorschoten

 

Oranje Zingo

’s Middags van 14.00 tot 15.00 uur kunnen alle kijkers gratis meespelen met de Oranje Zingo, een muzikale bingo. Daarbij worden er plaatjes gedraaid als alternatieve bingomolen. De plaatjes moeten worden afgetekend op de Zingokaart. Kijkers kunnen een gratis digitale Zingokaart aanvragen via e-mail koningsdag@unity.nu. Iedere kaart maakt drie keer kans op een prijs en wie bingo heeft mag bellen. De muziek wordt gedraaid en aan elkaar gepraat door DJ Mars.

Pubquiz

s Avonds is het tijd voor pubquiz die wordt georganiseerd door de Vrienden van het Oude Dorp. “Zet gewoon de tv aan en doe mee”, zegt Kruidenberg. De presentatie is in handen van Jan Suijkerbuijk en de quizblokken worden afgewisseld met optredens in het Unity NL Café van onder anderen René Le Blanc, Rutger van Barneveld, Marlane, Rick Melissen en Ray Benjamin.

 

Koningsdag 2021 in Leiderdorp is op televisie te volgen via kanaal 40 (Ziggo) of 1412 (KPN, Tele2, XS4ALL) en online via www.unity.nu.Bron: https://www.unity.nu/artikelen/regio/koningsdag-2021-in-leiderdorp-live-via-televisie

Related Articles

Laat een reactie achter