Home » Leiderdorp akkoord met 17.8 miljoen voor verbreding Oude Spoorbaan

Leiderdorp akkoord met 17.8 miljoen voor verbreding Oude Spoorbaan

Door admin


Leiderdorp

Leiderdorp akkoord met 17.8 miljoen voor verbreding Oude Spoorbaan23 november 2021

LEIDERDORP – Het was een heet hangijzer in de raad van Leiderdorp de afgelopen jaren. Gisteren werd unaniem de knoop doorgehakt over de Oude Spoorbaan op tracédeel Ring Leiden Noord. De weg wordt verbreed met twee rijbanen, er komt een middenberm van 2,5 meter en een fietstunnel onder de rotonde. Dit allemaal om de doorsroming en betrouwbaarheid van de noordzijde van de Leidse Ring te verbeteren en toekomstbestendig te maken. Kosten? 17.8 miljoen euro. 

Stiller asfalt, lagere geluidsschermen en, wellicht het belangrijkste, de harde eis dat er een maximumsnelheid geldt van 70 km/u. Na een amendement van D66 over de  handhaving waren alle partijen gelukkig. Prachee van Brandenburg van D66 dankte de bewoners voor hun blijvende inzet en constructieve inbreng. ‘We zijn blij dat de participatie dit keer door alle partijen als goed werd ervaren. Dat is voorheen wel eens anders geweest.’

Namens de betrokken bewoners sprak Lex de Jong in tijdens de raadsvergadering die weer online werd gehouden. ‘Vorige week tijdens het Politiek Forum hebben wij aangegeven in te kunnen stemmen met de hoogte van de geluidsschermen. Die hoogte is echter alleen effectief als de voorgenomen maximum snelheid van 70 km/h wordt nageleefd.

Dat dringende verzoek werd raadsbreed gehoord. Zes maanden na ingebruikname van de weg wordt het verkeer geëvalueerd. Als uit die evaluatie blijkt dat er te vaak te hard wordt gereden zullen maatregelen door het OM en politie worden getroffen. Daarbij kan men denken aan mobiele handhaving, flitspalen of trajectcontrole. Omwonenden hoeven ook niet bang te zijn voor lichtvervuiling. Geert Schipaanboord van CU-SGP diende samen met GroenLinks en LPL een motie in om de verlichting dynamisch en natuurvriendelijk te maken. Zo wordt de lichtintensiteit aangepast aan de hoeveelheid verkeer, zodat de Boterhuispolder ook nog bewoonbaar blijft voor vogels, vissen en vleermuizen. 

Het is het schoolvoorbeeld van participatie in de politiek. Ook op Twitter wordt het besluit nog even gevierd. Wethouder Willem Joosten: ‘Na een roerige geschiedenis van vele jaren heeft de raad vanavond unaniem ingestemd met het uitvoeringsbesluit Oude Spoorbaan LRN. Samen maken we Leiderdorp en de regio duurzaam bereikbaar en leefbaar.’ en ook Frank van Noort van de VVD noemt complimenteert de ambtenaren en de wethouder met hun werk. ‘En de actief betrokken bewoners die, met een kritische blik, het plan nog beter hebben gemaakt.’Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiderdorp/leiderdorp-akkoord-met-17.8-miljoen-voor-verbreding-oude-spoorbaan

Related Articles

Laat een reactie achter