Home » Informatiemarkt tijdelijke huisvesting statushouders en spoedzoekers Hoefijzergebouw

Informatiemarkt tijdelijke huisvesting statushouders en spoedzoekers Hoefijzergebouw

Door Harry Verheijen


Oegstgeest

Informatiemarkt tijdelijke huisvesting statushouders en spoedzoekers Hoefijzergebouw5 juli 2021 | Redacteur: Julia den Heijer

OEGSTGEEST – Zaterdagmiddag 10 juli organiseert het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) in samenwerking met de gemeente Oegstgeest een informatiemarkt achter het gemeentehuis. Tijdens deze markt zijn er verschillende kraampjes met informatie over de opvang van statushouders, de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen en praktische zaken, zoals parkeren en verkeer.

De markt vindt plaats in drie tijdsblokken van 10.00 tot 16.00 uur. Per tijdsblok is er plaats voor maximaal vijftig bezoekers. De reden van de markt komt voort uit de ophef die de laatste maanden is ontstaan rondom de aanvraag van het COA. De gemeente beoordeelt momenteel namelijk de aanvraag om 175 statushouders en 80 spoedzoekers op te nemen in het het Hoefijzergebouw achter het gemeentehuis.

In het huidige regeerakkoord staat dat alle gemeenten in Nederland deze statushouders moeten opnemen en huisvesten. In samenwerking met Divorce Housing wil het COA maximaal 175 statushouders in combinatie met 80 spoedzoekers uit Oegstgeest huisvesten in het Hoefijzergebouw, met een duur van vier jaar plus een jaar verlenging; daarna stopt de opvang op deze locatie. In de tussentijd willen de partijen naast het doorlopen van de RO-procedures ook planontwikkeling voor herontwikkeling van Overgeest naar nieuwe woningbouw. Uiteindelijk zijn 40 statushouders toegewezen aan Oegstgeest, wat betekend dat de andere 135 statushouders elders in de regio worden geplaatst. 

Kritiek

De aanvraag is al maanden het onderwerp van gesprek in Oegstgeest. Stichting Huurders MeerWonen (SHMW) vindt de aanvraag een slecht plan, het woningen tekort in de regio is hier één van de redenen voor. Ook is dit volgens de SHMW geen goede manier om statushouders te laten integreren: ‘Als je mensen wil laten integreren in onze maatschappij, moet je ze niet centraliseren naar verspreiden over de regio’ stelde secretaris van de stichting Leo Helsloot al eerder. De gemeenteraad is ook langere tijd kritisch geweest over de plannen, maar ook omwonenden zijn volgens de VVD niet blij met nieuws. In mei werden de plannen en de onrust in Oegstgeest zelfs landelijk nieuws. De motie over de ‘looproutes’ van de CDA-fractie viel bij de landelijke politieke partij BIJ1 niet goed en stelde zelfs kamervragen over de motie, waarna het landelijke nieuws er lucht van kreeg. 

Het college verwacht binnenkort een definitief besluit te nemen. Als het college besluit om de vergunning te verlenen, dan wordt dat besluit met de daarbij behorende stukken en onderzoeken openbaar gemaakt en gepubliceerd op de gemeentepagina van de Oegstgeester Courant. Vanaf dan kunnen inwoners en belanghebbenden bijbehorende onderzoeken en bijlagen inzien en reageren.Bron: https://www.unity.nu/artikelen/oegstgeest/informatiemarkt-tijdelijke-huisvesting-statushouders-en-spoedzoekers-hoefijzergebouw

Lees ook:  Informatie bijeenkomst werkzaamheden Geversstraat in Oegstgeest

Related Articles

Laat een reactie achter