Home » Erfgoed Leiden: Flessenpost in Noordwijk

Erfgoed Leiden: Flessenpost in Noordwijk

Door Harry Verheijen


Regio 071

Erfgoed Leiden: Flessenpost in Noordwijk25 augustus 2022

LEIDEN – Archeologen haalden deze week een bijzondere vondst uit de grond bij een opgraving in Noordwijk, zo laat Erfgoed Leiden weten. Het gaat om een fles met een mysterieus handgeschreven briefje erin. Waarschijnlijk heeft iemand aan het begin van de 20ste eeuw de fles met het briefje erin begraven. Die is nu weer teruggevonden. De tekst op het keurig opgerolde briefje luidt: ”1706 … hieronder V voeten diep” en er staat een tekeningetje van een schatkist en een dolk op. De vraag is of iemand hier een schatkaart heeft getekend. En is dat als grap, of in een spel? In ieder geval vonden de archeologen vijf voeten diep geen dolk, en al helemaal geen schatkist.

Interessante conclusies
Experts van Erfgoed Leiden bekeken de fles en het briefje en kwamen tot interessante conclusies. Zo dateert het papier niet uit 1706, zoals de tekst doet vermoeden. De tekst is geschreven op overtrekpapier en dat is iets uit de 20e eeuw. Onderop de fles staat NOF – Calvé Delft. NOF staat voor Nederlandse Oliefabriek. Die werd in 1883 in Delft opgericht en produceerde slaolie uit aardnoten. De fabriek fuseerde in 1898 met het Franse bedrijf van de gebroeders Emmanuel en George Calvé en ging na een tijdje NOF Calvé-Delft heten, later afgekort tot Calvé. De fles is dus niet ouder dan 1898.

De precieze locatie
De opgraving vond in april van dit jaar plaats op het terrein Bronsgeest, ter hoogte van de Van Berckelweg in Noordwijk. De gemeente Noordwijk gaf opdracht voor een opgraving omdat daar een nieuwe woonwijk komt. De archeologen deden op het terrein nog meer bijzondere vondsten: grondsporen van prehistorische greppels en akkers uit de Bronstijd, de periode van 2000 tot 800 voor Christus.

Vondst van de Week
Voor meer informatie en een korte film over deze vondst kun je terecht op de website van Erfgoed Leiden en Omstreken, in de rubriek Vondst van de Week. Hierin worden bijzondere vondsten toegelicht.Bron: https://www.unity.nu/artikelen/regio071/erfgoed-leiden%3A-flessenpost-in-noordwijk

Lees ook:  Inwoners Zuid Holland uitgenodigd voor gesprek over werk provincie

Related Articles

Laat een reactie achter