Home » Boterhuispolder afgesloten voor bescherming broedende vogels

Boterhuispolder afgesloten voor bescherming broedende vogels

Door Harry Verheijen


Leiderdorp

Boterhuispolder afgesloten voor bescherming broedende vogels

Fotografie: Archief

12 maart 2021

LEIDERDORP – De boterhuispolder is vanaf aankomende maandag gesloten. Dit duurt nog tot 15 juni. De reden hiervoor is om de weidevogels de rust te geven om hun eieren uit te broeden en kuikens groot te brengen.

In de weilanden van de Boterhuispolder zitten onder andere grutto’s, kieviten, tureluurs en scholeksters. Voor deze vogels zijn deze weilanden van levensbelang. Voornamelijk voor vogels die hun nest op de grond hebben is het belangrijk om ongestoord hun gang te kunnen gaan. Een verstoring, ondanks dat deze vaak onbedoeld is, leidt voor de vogels tot verspilling van energie die hard nodig is voor het broeden. Om deze reden heeft de gemeente besloten de polder af te sluiten.

De Boterhuispolder is een unieke plek in Europa, het is namelijk een van de weinige gebieden waar deze vogels zich voortplanten. Er nestelen naar verhouding veel grutto’s in de Boterhuispolder en dat is volgens de gemeente bijzonder. De grutto is namelijk een gevoelige vogel en houdt niet van straatverlichting. Als de leefomstandigheden niet bevallen blijft deze vogel weg. De aanwezigheid van mensen vindt deze vogel al snel bedreigend, het is daarom belangrijk dat deze vogel in de Boterhuispolder kan blijven.

Altijd op de hoogte

Volg het nieuws uit de Leidse regio via onze app, gratis te downloaden via Google Play en de App Store.


Volg ons ook via InstagramFacebook en Twitter.


Luister ook naar Unity.NU.

Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiderdorp/boterhuispolder-afgesloten-voor-bescherming-broedende-vogels

Lees ook:  Politie zoekt getuigen bij woninginbraak Buitenhoflaan

Related Articles

Laat een reactie achter