Home » Einde Tweede Wereldoorlog herdacht in Leiderdorp

Einde Tweede Wereldoorlog herdacht in Leiderdorp

Door Harry Verheijen


Leiderdorp

Einde Tweede Wereldoorlog herdacht in Leiderdorp

Fotografie: Willem Buitelaar

16 augustus 2021

LEIDERDORP – Op 15 augustus 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog en daarmee de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Zondagmiddag werden alle slachtoffers van de oorlog op de Algemene Begraafplaats in Leiderdorp herdacht. 

Tijdens de korte ceremonie klonk een stuk van het lied ‘Afscheid’ van Wieteke van Dordt, het taptoesignaal en het Wilhelmus na twee minuten stilte. Locoburgemeester Joosten legde, samen met de heer Kruidenberg van Oranje Vereniging Leiderdorp, namens de gemeente bloemen bij het monument. 

De locoburgemeester benadrukte hoeveel Nederlanders en Nederlands-Indiërs geleden hebben onder de Japanse bezetting, met name in de interneringskampen en gedurende de dwangarbeid aan de Birmaspoorlijn. Bij thuiskomst in Nederland werd nauwelijks stilgestaan bij Japanse bezetting. Pas in 1988 begon Nederland met het herdenken. ‘En dat moeten we blijven herdenken om niet te vergeten en ervoor te zorgen dat de geschiedenis zich niet herhaald’, aldus Joosten. 

De Indië-herdenking is vanaf maandag 16 augustus 19.00 uur terug te zien op Unity.NU kanaal 40 (Ziggo) en kanaal 1412 (KPN, XS4ALL) en op de websiteBron: https://www.unity.nu/artikelen/leiderdorp/einde-tweede-wereldoorlog-herdacht-in-leiderdorp-

Lees ook:  Win geld voor je buurtactiviteit in Leiderdorp!

Related Articles

Laat een reactie achter