Home » Leiderdorpse gemeenteraad wil verlaagde parkeernorm bij De Pinksterbloem

Leiderdorpse gemeenteraad wil verlaagde parkeernorm bij De Pinksterbloem

Door Harry Verheijen


Leiderdorp

Leiderdorpse gemeenteraad wil verlaagde parkeernorm bij De Pinksterbloem

Fotografie: Google Street View

29 juni 2021 | Redacteur: Daan Koopen

LEIDERDORP – Vrijwel de gehele Leiderdorpse gemeenteraad sprak zich maandagavond uit tegen de ‘te hoge’ parkeernorm bij renovatie- en nieuwbouwproject De Pinksterbloem. De raad wil dat de parkeernorm verlaagd wordt zodat er meer sociale huurwoningen in het plan opgenomen kunnen worden, maar daar zijn volgens wethouder Willem Joosten (ruimtelijke ontwikkeling) de problemen nog niet mee opgelost.

In de huidige situatie zijn er rondom de drie woonblokken nu al niet genoeg parkeerplaatsen om aan de parkeerbehoefte te voldoen, en al helemaal niet met de nieuwe plannen, waarbij nog eens twintig extra sociale huurwoningen moeten worden gerealiseerd.

Projectontwikkelaar Rijnhart Wonen heeft niet genoeg ruimte op hun eigen terrein om aan die parkeerbehoefte te voldoen. Het plan voor de Pinksterbloem is daarom opnieuw ingericht, waarbij de wegas is verlegd om ruimte te maken voor 24 extra parkeerplaatsen.

Bij de herinrichting van het plan is uitgegaan van een parkeernorm van 1,2. Volgens de raad is die norm echter veel te hoog, omdat de ervaring leert dat de parkeerbehoefte bij sociale huurwoningen vaak lager ligt. Daarnaast zou de ruimte voor die parkeerplaatsen gebruikt kunnen worden voor extra sociale huurwoningen.

‘Parkeernorm sluit niet aan bij de realiteit’

‘De wens naar meer woning wordt beperkt door die norm’, zegt Rob Visser (D66). ‘Er komt dadelijk een nieuwe parkeernota en dan is het de vraag of de parkeernormen, gezien de maatschappelijke ontwikkelingen, hetzelfde blijven.’ Visser stelde tevens dat een verlaagde parkeernorm eventueel voor een extra etage zou kunnen zorgen. 

Volgens Bob Vastenhoud (GroenLinks) ligt de actuele parkeernorm bij sociale huurwoningen tussen de 0,3 en 0,6; een stuk lager dan de 1,2 die door de gemeente wordt gehanteerd. ‘Die norm sluit naar ons idee totaal niet aan bij de realiteit, maar beperkt wel enorm de schaal en ambitie van dit plan’, zei Vastenhoud.

Vanuit Olaf McDaniel (PvdA) kwam de vraag aan de wethouder om ‘eens wat gedachten bij Rijnhart te opperen’. Daarbij deed hij zelf ook een duit in het zakje: maak een deel van de woningen alleen bestemd voor mensen zonder auto. ‘Ik weet niet of dat juridisch waterdicht is, maar stel je voor dat je daardoor – zonder kolossale hoogtes te bereiken – nog eens vijftien of twintig extra huizen kwijt zou kunnen’, stelde de PvdA’er.

Wethouder Joosten moest de raad teleurstellen. De gemeente blijft de huidige parkeernorm noteren. ‘Er komt een nieuwe parkeernota, maar daar zijn we er nog niet mee. De parkeerdruk is nu al heel groot’, zei Joosten. Het experimenteren met de parkeernorm op projectniveau zou daarnaast te grote risico’s met zich meebrengen.

Daarnaast is er ook nog veel onzekerheid op de korte termijn vanwege de aankomende parkeernota. Joosten begreep de zorgen van de raad, maar verdedigde het plan als zijnde een ‘heel goed uitgewogen en gebalanceerd geheel tussen de extra woningen en de parkeersituatie die daar ontstaat.’ Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiderdorp/leiderdorpse-gemeenteraad-wil-verlaagde-parkeernorm-bij-de-pinksterbloem

Lees ook:  Kunstkring Leiderdorp organiseert expositie voor amateur kunstenaars

Related Articles

Laat een reactie achter