Home ┬╗ Koopkracht in 40 jaar tijd met bijna 60 procent omhoog

Koopkracht in 40 jaar tijd met bijna 60 procent omhoog

Door admin


Leiden

Koopkracht in 40 jaar tijd met bijna 60 procent omhoog14 oktober 2021 | Redacteur: NOS

LEIDEN – In 35 jaar tijd is de koopkracht van Nederlanders met 58 procent gestegen. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Universiteit Leiden waarin herziene gegevens over Nederlandse inkomens van de afgelopen decennia zijn meegenomen. De ongelijkheid in inkomens is in de periode van 1977 tot 1990 toegenomen, in de kleine 20 jaar daarna bleef de ongelijkheid vrijwel gelijk.

Uit het onderzoek blijkt dat de stabiliteit bij de verdeling van welvaart te danken is aan hervormingen van het belastingstelsel. Zo daalde de belasting- en premiedruk van 44 procent in 1985 tot 38,2 procent in 2019. Mensen hebben daardoor meer besteedbaar inkomen overgehouden. Ook uitkeringen zoals de AOW en aanvullende pensioenen hebben een sterke herverdelende werking.

Studenten en mensen met een sociale uitkering zitten vooral in de laagste inkomensgroep. Zelfstandigen zijn vaak in de onderste en bovenste groep te vinden, omdat die relatief veel winst kunnen maken maar ook grote verliezen kunnen lijden. Werknemers hebben doorgaans een midden of hoog inkomen. Senioren zitten vaker in de lage en middengroep van inkomens.Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/koopkracht-in-40-jaar-tijd-met-bijna-60-procent-omhoog

Related Articles

Laat een reactie achter