Home » Leidse student ontdekt per toeval nieuwe garnalensoort

Leidse student ontdekt per toeval nieuwe garnalensoort

Door Redactie


Leiden

Leidse student ontdekt per toeval nieuwe garnalensoort

Fotografie: Universiteit Leiden

14 december 2021

LEIDEN – Leidse biologiestudent Mike Groenhof heeft toevallig een nieuwe garnalensoort ontdekt. Toen de student een biologische stamboom van vijftig garnalensoorten maakte voor zijn stage, bleek één exemplaar nog niet eerder beschreven te zijn. Het beestje was achttien jaar geleden verzameld door wetenschappers van Naturalis en was sindsdien onder de radar gebleven.

In 2003 werd de garnaal al verzameld door marien bioloog Bert Hoeksema van Naturalis tijdens een expeditie naar Indonesië. De bioloog was hier om de mariene biodiversiteit van Oost-Kalimantan in kaart te brengen. Ze verzamelden en bewaarden grote hoeveelheden garnalen, waar pas achttien jaar later iemand eindelijk aan toekwam om op een rijtje te zetten. Biologiestudent Mike Groenhof van de Universiteit Leiden bestudeerde voor zijn stage bij Naturalis meer dan 50 soorten garnalen, op basis van uiterlijke kenmerken en genetische codes. Tijdens één van de DNA-analyses werd er een nieuwe soort ontdekt: de genetische code van de soort kwam niet overeen met de andere soorten. 

Nadat een nieuwe soort is gevonden moesten de onderzoekers het dier formeel beschrijven. Dit deden ze met een beschrijving in een vakblad, gecomplimenteerd met tekeningen van alle onderdelen van het dier. Het beestje is lid van het geslacht Odontonia. Vaak krijgen soorten binnen het geslacht hun naam op basis van uiterlijk. Een voorbeeld hiervan is de Odontonia rufopuncata, deze garnalensoort  heeft bijvoorbeeld rode (rufo) stippen (punctata). Maar omdat deze garnaal gevonden is in een oester krijgt het de naam Odontonia kerangcaris. De naam is gebaseerd op het Indonesische woord voor schelp, Kerang, en het Latijnse woord voor garnaal, caris. De publicatie verscheen afgelopen week in Zootaxa.Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/leidse-student-ontdekt-per-toeval-nieuwe-garnalensoort

Lees ook:  Milieustraat Oegstgeest extra open tijdens kerstvakantie

Related Articles

Laat een reactie achter