Home » LUMC heeft nieuwe behandelmethode tegen ‘zelfmoordhoofdpijn’

LUMC heeft nieuwe behandelmethode tegen ‘zelfmoordhoofdpijn’

Door Harry Verheijen


Leiden

LUMC heeft nieuwe behandelmethode tegen 'zelfmoordhoofdpijn'17 juni 2021

LEIDEN – Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een nieuwe behandeling die helpt tegen zogenoemde ‘zelfmoordhoofdpijn’. Dit zijn extreem pijnlijke aanvallen van chronische clusterhoofdpijn die mensen ernstig beperkt in het dagelijkse leven. Eerdere behandelingen hiervoor sloegen vaak niet aan.

De clusterhoofdpijn is volgens het LUMC een ernstige invaliderende chronische hersenaandoening die ‘ondragelijke hoofdpijnen veroorzaak’. De aanvallen komen vaak meerdere malen per dag en duren gemiddeld 1 tot 2 uur. Dit verstoord ook de slaap van de patiënten waardoor ze vaak wanhopig worden. Behandelingen voor deze hoofpijn sloegen vaak niet aan. De ICON-studiegroep, onder leiding van professor Michel Ferrari, neuroloog aan het LUMC heeft nu onderzocht hoe stimulatie van de achterhoofdzenuw deze pijnlijke aanvallen kan voorkomen. Ferrari publiceerde haar bevindingen in de Lancet Neurology.

‘De achterhoofdzenuw is een makkelijk bereikbare, oppervlakkig gelegen huidzenuw aan de achterkant van het hoofd, die verbonden is met de hersenstam,’ legt Ferrari uit. ‘Dit verklaart waarom stimulatie ervan aanvallen van clusterhoofdpijn kan voorkomen.’ In verschillende landen onder 130 patiënten is onderzoek gedaan naar de werkzaamheid en veiligheid van achterhoofdzenuwsimulatie. Het onderzoek blijkt een succes. Meer dan 90% van de patiënten was zeer tevreden en zou de behandeling aan andere patiënten aanbevelen.

Sterke vermindering van de klachten

Een kleine neurostimulator werd onderhuids, aan de achterkant van het hoofd vlak bij de achterhoofdzenuw, geïmplanteerd en verbonden met een batterij die onderhuids in de bil of buik geplaatst werd. Nadat het apparaat was geïmplanteerd, kregen de patiënten willekeurig gedurende zes maanden hoge of lage elektrische stimulatie van de achterhoofdzenuw. Binnen een paar weken namen de frequentie en ernst van de aanvallen drastisch af. ‘Sommige patiënten werden zelfs aanvalsvrij,’ zegt Ferrari. Met een individueel geoptimaliseerd stimulatie protocol hield de verbetering jaren aan.Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/lumc-heeft-nieuwe-behandelmethode-tegen-%27zelfmoordhoofdpijn%27

Lees ook:  Mogelijke schutter aanslag Peter R. de Vries aangehouden op A4

Related Articles

Laat een reactie achter