Home » LUMC ontwikkelt nieuw spraakcoderingssysteem voor elektrische binnenoorprothesen

LUMC ontwikkelt nieuw spraakcoderingssysteem voor elektrische binnenoorprothesen

Door Harry Verheijen


Leiden

LUMC ontwikkelt nieuw spraakcoderingssysteem voor elektrische binnenoorprothesen

3 maart 2021

LEIDEN – De afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) van het LUMC gaat samen met het Leiden Institute for Advanced Computer Science (LIACS) een verbeterd spraakcoderingssysteem ontwikkelen. Dit systeem kan worden gebruikt voor elektrische binnenoorprothesen. Deze prothesen zorgen er voor dat doven en slechthorenden geluid en spraak kunnen herkennen. Bij volwassenen kan het inbrengen van een binnenoorprothese zorgen voor een verbeterde communicatie met de buitenwereld, bij kinderen kan deze prothese zelfs zorgen voor de ontwikkeling van gesproken taal.

Tijdens dit project, genaamd Machine learning To Enhance TeMPoral cOding for cochelAr ImpLants (TEMPORAL), wordt een al bestaand Leids computermodel van het elektrisch geïmplanteerde binnenoor verbeterd en uitgebreid. De al bestaande binnenoorprothesen hebben namelijk een aantal beperkingen: ze kunnen bijvoorbeeld moeilijk spraakgeluiden scheiden van achtergrondruis, richting horen, muziek waarnemen of verschillende stemmen van elkaar onderscheiden. Met de verbeterde implantaten kunnen doven en slechthorenden uiteindelijk beter geluid waarnemen in deze lastige luistersituaties.

Voor het project is een totaalbudget van ruim één miljoen euro opgesteld. Het grootste deel van het project is medegefinancierd met een zogeheten PPS-toeslag (660.000 euro) die beschikbaar is gesteld ter stimulering van publiek-private samenwerkingen. De rest van het bedrag is beschikbaar gesteld door industrieel partner Advanced Bionics, het LUMC en de Universiteit Leiden.

Altijd op de hoogte
Volg het nieuws uit de Leidse regio via onze app, gratis te downloaden via Google Play en de App Store.
Volg ons ook via InstagramFacebook en Twitter.

Luister ook naar Unity.NU.

Source link

Lees ook:  Nieuwe partij Studenten Voor Leiden presenteert concept kandidatenlijst

Related Articles

Laat een reactie achter