Home » Ondernemers en gemeenten slaan met manifest alarm over verslechtering vestigingsklimaat

Ondernemers en gemeenten slaan met manifest alarm over verslechtering vestigingsklimaat

Door Harry Verheijen


Regio 071

Ondernemers en gemeenten slaan met manifest alarm over verslechtering vestigingsklimaat7 juli 2021

REGIO – De landelijke en regionale ondernemersverenigingen, waaronder VNO-NCW West, en een grote groep van circa vijftig gemeenten uit het hele land maken zich grote zorgen over de verslechtering van het Nederlands vestigingsklimaat. In een manifest vragen ze een nieuw kabinet om samen met hen op een aantal terreinen te werken aan verbeteringen. Ook gemeente Leiden heeft het ondertekend.

Volgens voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen is een goed vestigingsklimaat een hoeksteen voor echte brede welvaart. Veel landen omliggende landen investeren volgens haar veel meer in onderwijs, woningbouw, innovatie en bereikbaarheid. ‘Met een nieuw kabinet en lokale partners willen wij dit tij keren zodat ons land dé plek blijft waar je wil zijn als ondernemer’, aldus Thijssen. 

Stikstofbeleid

Voorzitter van VNO-NCW West Audrey Keukens zegt dat een betrouwbare overheid met duidelijke wet- en regelgeving noodzakelijk is voor het vestigingsklimaat van een land of regio.  ‘Door het stikstofbeleid zijn wij miljarden aan duurzame investeringen in onze regio misgelopen en dus de kans op een brede welvaart’, aldus het manifest.

Tegelijkertijd pleitte Groenlinks Statenlid Robert Klumpes woensdag in de commissievergadering van de Provinciale Staten juist voor meer actie om de stikstofuitstoot te verminderen. ‘Op dit moment wordt wel actie ondernomen tegen stikstofuitstoot, maar het is nog niet genoeg. Sterker nog, sommige maatregelen werken zelfs averechts,’ zegt Klumpes. ‘Ik roep het College op om niet te wachten tot het Kabinet meer maatregelen neemt, want de formatie kan nog wel even duren. Het is tijd voor actie. Want plantensoorten en diersoorten sterven nu al uit, de natuur verslechtert waar je bij staat.’

Concrete ambities

Wil Nederland en de regio aan de top blijven voor ondernemingen moet volgens het manifest de komende jaren vooral gewerkt worden aan concrete ambities: Bereikbaarheid (Lightrail, nieuwe Lelylijn (HSL) en betere vliegverbindingen), innovatie en onderwijs. Zo moeten arbeidsmigranten opgeleid worden tot kennismigranten en moet er voldoende huisvesting zijn. Verder moet volgens het manifest ingezet worden op duurzame infrastructuur voor waterstof, CO2 en elektriciteit.

Martijn van Pelt van VNO-NCW Rijnland: ‘Het manifest is niet alleen een alarmbel, maar juist een handreiking waarmee we ook met oplossingen komen en de informateur meegeven wat de richting zou moeten zijn. Ook is het geen eenzijdig werkgeversverhaal, maar een breed gedragen stuk. Het is goed dat vanuit de regio, in het bijzonder de centrumgemeenten Leiden en Alphen aan den Rijn steun is gegeven aan dit manifest.’Bron: https://www.unity.nu/artikelen/regio071/ondernemers-en-gemeenten-slaan-met-manifest-alarm-over-verslechtering-vestigingsklimaat

Lees ook:  Aviko haalt geld op voor Aan de Rijn

Related Articles

Laat een reactie achter