Home » Plastic Spotter: medewerking horeca essentieel voor plasticvrije grachten

Plastic Spotter: medewerking horeca essentieel voor plasticvrije grachten

Door Harry Verheijen


Leiden

Plastic Spotter: medewerking horeca essentieel voor plasticvrije grachten

Fotografie: Plastic Spotter

17 mei 2021

LEIDEN – Vrijwilligers en wetenschappers van het onderzoeksproject Plastic Spotter hebben een inventarisatie gemaakt van het terras-afval in de Leidse grachten. De bevindingen van de onderzoekers werden afgelopen zaterdag gepubliceerd in het rapport ‘Terras-Afval uit de Leidse gracht’. Met hun onderzoek concludeerde Plastic Spotter dat de medewerking van lokale horeca essentieel is bij het streven naar plasticvrije grachten. 

De onderzoekers van dit project visten in 2020 maandenlang afval uit de Leidse grachten om dit vervolgens te analyseren. De Plastic Spotters probeerden te herleiden of het opgeviste afval afkomstig was van horecagelegenheden rondom de Leidse grachten. Dit deden zij bijvoorbeeld door te kijken naar merknamen op de gevonden producten. 

De onderzoekers verzamelden tijdens de periode van het onderzoek in totaal 852 stukken terras-afval. Dit terras-afval bestond voor het grootste deel uit verpakkingen van koekjes. Na deze verpakkingen kwamen suikerzakjes en verpakkingen van theezakjes het meeste voor. Dit zijn allemaal voorbeelden van zogeheten ‘single-use plastic verpakkingen’. Verder bleek dat ook herbruikbare horeca-producten de Leidse grachten vervuilen. Met name (doppen van) pennen werden veel door de Plastic Spotters teruggevonden. Andere voorbeelden van teruggevonden horeca-afval zijn menukaarten en kaarsen. 

Plastic Spotter stelt in het rapport dat het weren van de single-use plastic verpakkingen essentieel is om plasticvrije grachten te kunnen realiseren. Het plasticvrij maken van de Leidse terrassen door onder andere single-use plastic verpakkingen te vervangen voor duurzame alternatieven is volgens de onderzoekers dus erg belangrijk. Ook raden de onderzoekers horeca-eigenaren aan om te voorkomen dat herbruikbaar plastic (zoals de gevonden pennen) in de gracht belandt. Vijf Leidse horecaondernemers gaven afgelopen week al het goede voorbeeld en sloten zich aan bij de beweging ‘Plasticvrij Terras’. 

Het volledige Plastic Spotter rapport ‘Terras-Afval uit de Leidse gracht’ is hier te lezen. Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/plastic-spotter%3A-medewerking-horeca-essentieel-voor-plasticvrije-grachten

Lees ook:  Gemeente Oegstgeest tijdelijk telefonisch niet bereikbaar

Related Articles

Laat een reactie achter