Home » Twee Leidse scholieren (17) winnen reis naar Nagasaki

Twee Leidse scholieren (17) winnen reis naar Nagasaki

Door Harry Verheijen


LEIDEN – De Stichting Leidse Vrienden van Nagasaki heeft op 6 april samen met de gemeente Leiden de winnaars van de ‘Nagasaki Youth Peace Forum Contest’ gekozen. Leidse scholieren Gijs van der Meij (17) en Ib Brussee (17) hebben met hun inzendingen een reis naar Nagasaki gewonnen. Daar zullen ze als eregasten aanwezig te zijn bij de herdenking van de val van de atoombom op 9 augustus.

De kunstwedstrijd had als thema ‘Wat nou als het jou overkomt?’. De wedstijd is bedoeld om stil te staan bij de rampzalige effecten van de val van de atoombom op Nagasaki aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. ‘Wat als je leven van de ene op de andere dag verandert door de val van een atoombom op je stad? Wat wil je hierover meegeven aan de wereld?,’ luidt de opdrachtomschrijving van de wedstrijd.

De jury voor de wedstrijd bestond naast juryvoorzitter en directeur van het Japanmuseum Sieboldhuis Kris Schiermeier uit docent en historicus Joost Visbeen, de Leidse kunstenaar Casper Faassen, wethouder Paul Dirkse en Masabide Shimazaki, Honorair Consul der Nederlanden in Nagasaki.

De winnaars

Gijs van der Meij, een 17-jarige scholier van het Bonaventuracollege aan de Burggravenlaan won met een schilderij van een verwoeste stad en een rennend meisje. De stad in kwestie is Leiden, en het meisje zijn zusje. Volgens de jury toont het werk van Van der Meij ‘creativiteit en inlevingsvermogen.’

De tweede winnaar, de 17-jarige Ib Brussee van het Marecollege, maakte een abstract kunstwerk waarmee ze volgens de jury symboliek van zowel hoop als wanhoop wist te verwerken. De 15-jarige Yaiden de Jong van het Stedelijk Gymnasium in Leiden ontving als runner-up een kunstwerk van de Leidse kunstenaar Casper Faassen voor zijn gedicht genaamd ‘Hoop.’

Eregasten

De twee winnaars zijn door de stad Nagasaki uitgenodigd om als eregasten aanwezig te zijn bij de herdenking van de val van de atoombom op 9 augustus. Daarnaast mogen zij hun kunstwerken ook nog eens overhandigen aan de burgemeester van Nagasaki, Tomihisa Taue. Zij zullen de gemeente Leiden vertegenwoordigen op het Nagasaki Youth Peace Forum.

Naast de Leidse winnaars zullen ook winnaars uit de andere zustersteden van Nagasaki aanwezig zijn bij het Peace Forum. Onder haar zustersteden telt Nagasaki naast Leiden onder meer St. Paul in de Verenigde Staten, Fuzhou in China en Santos in Brazilië. Het verblijf van de winnaars wordt volledig door de stad Nagasaki verzorgd.  

Vriendschap

Sinds 2013 bestaat er tussen Leiden en Nagasaki een vriendschapsverband. In 2017 werden de steden officieel zustersteden van elkaar. Burgemeester Henri Lenferink reiste destijds zelf naar Nagasaki om het ‘stedenverband’ te ondertekenen.

Altijd op de hoogte
Volg het nieuws uit de Leidse regio via onze app, gratis te downloaden via Google Play en de App Store.  

Het nieuws elke dag om 19.00 uur in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.   


Luister ook naar Unity.NU.Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/twee-leidse-scholieren-(17)-winnen-reis-naar-nagasaki-

Lees ook:  CDA Zoeterwoude presenteert kieslijst | zoeterwoude

Related Articles

Laat een reactie achter