Home » Voorschoten begint volgende fase ontwikkeling Huize Bijdorp

Voorschoten begint volgende fase ontwikkeling Huize Bijdorp

Door Harry Verheijen


Voorschoten

Voorschoten begint volgende fase ontwikkeling Huize Bijdorp

Fotografie: Marente

3 mei 2021

VOORSCHOTEN – Het heeft even geduurd, maar de plannen voor Huize Bijdorp zijn eindelijk bekend, dat meldt de Voorschotense Krant. Het landgoed, nu eigendom van de Congregatie van de zusters Dominicanessen van Voorschoten, wordt herontwikkeld tot een woongebied met aandacht voor groen, mensen, en de religieuze en historische waarde van Huize Bijdorp. 

Even leek het of het project op de lange baan werd geschoven. Bij de bespreking van de geactualiseerde planlijst die begin maart aan de gemeenteraad werd voorgelegd kwam naar buiten dat de herontwikkeling van Huize Bijdorp geen hoge prioriteit had.

Vorige maand schreef Peter Meijs, directeur van de werkorganisatie en strategisch adviseur van de Zusters Dominicanessen, daarom een brief aan de gemeente waarin hij benadrukte dat het tekort aan ambtenaren geen reden mag zijn om de herontwikkeling van Huize Bijdorp niet te prioriteren. ‘Ik ervaar bijna dagelijks de zorgen van de zusters over de toekomst en zeker ook over hun toekomst op Huize Bijdorp. De zusters zien uit naar die nieuwe toekomst en willen daaraan nog graag bijdragen’, zo schreef hij. 

‘Tot de laatste zuster toe’
De 32 resterende zusters van de congregatie zullen het landgoed niet verlaten. ‘Tot de laatste zuster toe blijven zij hun religieus leven in Huize Bijdorp vervullen’, vertelt Meijs. De zusters zijn gemiddeld 89 jaar oud en hebben zelf het laatste woord over de toekomst van Huize Bijdorp. Met de nieuwe plannen die nu op tafel liggen zijn de zorgen over de toekomst hen ontnomen.

‘De congregatie heeft altijd geleefd voor onderwijs en zorg. Daar hebben ze zich door heel Nederland sterk voor gemaakt. Die zorgfunctie komt in de nieuwe plannen uitgebreid aan bod. Op wens van de zusters komt de zorg voor de meest kwetsbaren in de samenleving goed naar voren’, aldus Meijs.

Woningbouw

In de nieuwe plannen voor Huize Bijdorp staan woningbouw en behoud van het karakter van het landgoed centraal, zo meldt de Voorschotense Krant: ‘De boerderij , (moes)tuin en de boomgaard blijven bestaan. In de wasserij is er de mogelijkheid voor een zelfstandig koffiehuis met terras. Het hooiland wordt niet bebouwd en blijft, met nieuwe natuurelementen, zoals het is. Een beheerder wordt aangetrokken voor het onderhoud van het groen.’

Op de locatie van de huidige bungalow in het parkbos worden 22 woningen voor gezinnen gebouwd. Het pensionaat maakt plaats voor een u-vormig gebouw met 84 appartementen waarvan er 32 voor de sociale huur en 52 voor de vrije sector bestemd zijn. Het zorgcentrum wordt tevens uitgebreid naar 70 verpleeghuisplaatsen en 10 kamers voor tijdelijk verblijf. Daarmee wordt voldaan aan de wens van de zusters om de zorgfunctie van Huize Bijdorp te behouden.

Bestemmingsplan

Met het akkoord over de toekomstplannen is de volgende stap in een lang traject gezet. ‘De zusters geven een mooi cadeau aan Voorschoten’, zegt wethouder Cramwinckel tegen de Voorschotense Krant. ‘Dat willen we ook op een goede manier uitpakken en ervoor zorgen dat er, voordat het Kapittel in 2022 eindigt, duidelijkheid bestaat over het bestemmingsplan. ‘

De bedoeling is dat het bestemmingsplan in mei of juni ter goedkeuring naar de gemeenteraad wordt gestuurd. Daarna kan de gemeente beginnen met de verkoopprocedure. ‘We zijn nog wel een paar jaartjes onderweg’, zegt Meijs. ‘Maar het is mooi om te ervaren dat de gemeente nu echt prioriteit geeft aan Huize Bijdorp.’

Lees ook:  Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen in Wassenaar

Altijd op de hoogte

Volg het nieuws uit de Leidse regio via onze app, gratis te downloaden via Google Play en de App Store.

Het nieuws elke dag om 19.00 uur in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Luister ook naar Unity.NU.Bron: https://www.unity.nu/artikelen/voorschoten/voorschoten-begint-volgende-fase-ontwikkeling-huize-bijdorp

Related Articles

Laat een reactie achter