Home » Walenkamp Award naar IC personeel LUMC: ‘Ga er maar eens aan staan’

Walenkamp Award naar IC personeel LUMC: ‘Ga er maar eens aan staan’

Door Harry Verheijen


Leiden

Walenkamp Award naar IC personeel LUMC: 'Ga er maar eens aan staan'

12 maart 2021

LEIDEN – Het IC-personeel van het LUMC heeft dit jaar de Walenkamp Award gewonnen. Traditiegtrouw reikt het CDA Leiden aan het begin van ieder nieuw jaar tijdens de nieuwjaarsborrel de Walenkamp Award uit een personen of organisatie die op een bijzondere manier de kracht van de Leidse samenleving heeft laten zien of op een bijzondere manier heeft bijdragen aan de stad: ‘Ga er maar eens aan staan. Dat raakt je diep, iedere keer!’, zegt uitreiker en CDA -fractievoorzitter Joost Bleijie over de winnaar.

Vanwege de Coronapandemie vond zowel de uitreiking van de Award als de Nieuwjaarsborrel in stilte plaats: ‘Geen uitgebreide borrel met een hoop gasten dit keer. Dat past niet bij de huidige tijd en is ook nog eens in strijd met de afgekondigde Coronamaatregelen. Onze nieuwjaarborrel is, ver na het inluiden van het nieuwjaar, onlangs digitaal gehouden’ legt Bleijie uit. Ondanks alle maatregelen en beperkingen is wel de jaarlijkse Walenkamp Award uitgereikt: ‘Ook in het vorig jaar zijn er weer heel veel Leidenaren en Leidse instellingen en verenigingen geweest die de kracht van de Leidse samenleving hebben laten zien en die betrokken zijn geweest bij het lot van een ander. We hebben er dus voor gekozen om de Award uit te reiken om deze mensen en instellingen aandacht te geven’, stelt hij. Bleijie vervolgt: ‘En natuurlijk gaat je dat niet in de koude kleren zitten. Ga er maar eens aan staan. Dat raakt je diep, iedere keer! Omdat wij grenzeloos veel respect hebben voor de artsen en verpleegkundigen op de IC’s, hebben wij er voor gekozen om de Walenkamp Award uit te reiken aan het IC-personeel van het LUMC. Niet als prijs maar als hart onder de riem. Als steun in de rug voor de mensen in de Coronafrontlinie.’

De Walenkamp Award is tijdens een korte samenkomst in ontvangst genomen door Prof. Dr. E. De Jonge, IC-arts in het LUMC. ‘Het is een bijzondere tijd met bijzondere omstandigheden in ons ziekenhuis, waar we een jaar geleden eigenlijk nog nooit aan gedacht hadden dat we die zouden gaan meemaken. Het niet kunnen toelaten van bezoek tijdens de laatste fasen van iemands leven en het zelf begeleiden van deze mensen is ingrijpend geweest voor het personeel van de IC. We hopen dat dit niet te lang meer duurt, want het is inderdaad ingrijpend geweest’, zei Prof. Dr. E. De Jonge in zijn korte dankwoord. De Walenkamp Award is genoemd naar voormalig CDA Wethouder Joop Wapenkamp (1949-1997). Het CDA Leiden wil met de Award het gedachtegoed van Walenkamp eren. Walenkamp, wiens creativiteit legendarisch was en die als wethouder vastberaden ijverde voor thema’s die nu nog in onze mooie stad speerpunten van beleid zijn, was een betrokken en bevlogen Leidse CDA wethouder.

‘Bijzonder geraakt’
‘2020 was natuurlijk het jaar van Corona. De pandemie, de lockdowns en de beperkende maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan, heeft ons allemaal niet alleen overvallen maar ook geraakt. Vooral de mensen die wat betreft hun gezondheid geraakt zijn door het virus. De mensen die Corona hebben gekregen, die in de ziekenhuizen terecht zijn gekomen of zelfs op de IC. De mensen die iemand hebben verloren aan het virus en met het gemis van een dierbare nog iedere dag moeten leven. Voor heel veel mensen is Corona een verschrikking, maar voor de mensen die daadwerkelijk met de gezondheidsgevolgen van Corona te maken hebben gekregen misschien nog wel het meest. Dat geldt ook voor de artsen en verpleegkundigen in de ziekenhuizen en verpleeghuizen. Wij zijn bijzonder geraakt door de verhalen van artsen en verpleegkundigen die mensen noodgedwongen en alleen hebben moeten begeleiden tijdens de laatste momenten het leven. Ruimte om afscheid te nemen was er vaak niet en dus waren het de artsen en de verpleegkundigen die laatste waren aan het bed’, aldus Bleijie.

Lees ook:  Economie van Morgen vanuit Universiteit Leiden

Vorig jaar ging de award naar de vrijwilligers van het R.K. Zorgcentrum Roomburgh.

Altijd op de hoogte
Volg het nieuws uit de Leidse regio via onze app, gratis te downloaden via Google Play en de App Store.
Volg ons ook via InstagramFacebook en Twitter.

Luister ook naar Unity.NU.

Bron: https://www.unity.nu/artikelen/leiden/walenkamp-award-naar-ic-personeel-lumc%3A-%27ga-er-maar-eens-aan-staan%27

Related Articles

Laat een reactie achter